ΟΦΕΛΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΟΦΕΛΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΦΕΛΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει την υγιεινή διατροφή με την προσπάθεια απώλειας βάρους.
Και ακριβώς επειδή η απώλεια των παραπανίσιων κιλών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, τις περισσότερες φορές πολλοί αισθάνονται, ότι δεν έχουν το κατάλληλο κίνητρο για να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να προσφεύγουν σε πιο υγιεινές επιλογές, σε ό,τι αφορά τη διατροφή τους. Η υγιεινή διατροφή, όμως, δεν συνδέεται μόνο με την απώλεια βάρους αλλά και με τους παρακάτω παράγοντες:

1. Καλύτερη διάθεση
Μια έρευνα που έγινε στη Νέα Ζηλανδία και στην οποία συμμετείχαν 300 νεαροί ενήλικες, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν περισσότερη ενέργεια, ήταν πιο ήρεμοι και ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα ευτυχίας. Μάλιστα, οι επιδράσεις αυτές δεν ίσχυαν μόνο τις ημέρες που κατανάλωναν τις υγιεινές τροφές, αλλά και τις επόμενες.

2. Καλύτερος ύπνος
Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την καλή ποιότητα ύπνου με τη γενικότερη διάθεση και ευεξία που νιώθει κανείς, ενώ όλο και περισσότερες έρευνες τονίζουν τη σημασία της σωστής διατροφής και των κατάλληλων τροφίμων που βοηθούν τους ανθρώπους να βλέπουν «όνειρα γλυκά».
Ερευνητές από την Ταϊβάν βρήκαν, ότι όταν οι άντρες και οι γυναίκες που δυσκολεύονταν να κοιμηθούν κατανάλωναν δύο ακτινίδια μία ώρα προτού πέσουν για ύπνο, μετά από τέσσερις εβδομάδες κατάφεραν να κοιμηθούν γρηγορότερα σε ποσοστό 35%, ενώ αυξήθηκε και η διάρκεια του ύπνου τους κατά 13%.

3. Καλύτερες επιδόσεις στη γυμναστική
Η διατροφή πριν και μετά την άσκηση είναι πολύ σημαντική και αυτό γιατί τρώγοντας σωστά θα μπορέσετε να παρατηρήσετε στον εαυτό σας σημαντικές αλλαγές, όπως το να νιώθετε πολύ ενεργητικοί, ευδιάθετοι, θα δείτε αλλαγές στο σώμα σας ή από την άλλη πλευρά αν τα γεύματα σας δεν είναι και τα πιο κατάλληλα μπορεί να νιώθετε εξαντλημένοι και κουρασμένοι ή ακόμα χειρότερα να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πασχίζετε να καταφέρετε (απώλεια μυικής μάζας, πρόσληψη λίπους).

4. Λαμπερό δέρμα
Η υγιεινή διατροφή αποτυπώνεται στο πρόσωπο, προσφέροντας μια «λάμψη υγείας». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Nottingham, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι έκριναν, μέσα από διάφορες φωτογραφίες, ως πιο ελκυστικούς εκείνους που είχαν δηλώσει ότι κατανάλωναν περισσότερα φρούτα.

5. Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία
Σύμφωνα με μια έρευνα από το National Institutes, οι άνθρωποι που παραμένουν πιστοί στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικά έμφρακτα, μικρές περιοχές νεκρού ιστού στον εγκέφαλο που συνδέονται με γνωστικά προβλήματα. Επιπλέον, έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικές βλάβες, 28% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ήπιας γνωστικής εξασθένισης λόγω γηρατειών και 48% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

6. Συντήρηση ιστών του σώματος
Η ανθυγιεινή και η μη ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διατήρηση των κυττάρων και των ιστών του σώματος.. Τα θρεπτικά συστατικά από τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος γιατί περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα του σώματος από την επίδραση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου αλλά και σε εκφυλιστικές ασθένειες. Η κατανάλωση κρέατος αλλά και άλλων πηγών πρωτεϊνών μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση υγιών ιστών του σώματος.

7. Πρόληψη νοσημάτων
Μία υγιεινή διατροφή, περιλαμβάνει σε πλήρη ισορροπία τα λαχανικά και τα φρούτα. Η συγκεκριμένη προσθήκη στο καθημερινό διαιτολόγιο, θα χαρίσει μία έξτρα ασπίδα άμυνας στο ανοσοποιητικό σύστημα του διαιτώμενου, θωρακίζοντας το και προστατεύοντας τον από τις τυχόν λοιμώξεις και διαταραχές. Παραδείγματος χάριν, η ορθή σύνταξη ενός διαιτολογίου, περιλαμβάνοντας τα λαχανικά, λόγω ύπαρξης φυτοχημικών ιδιοτήτων,προστατεύουν τον διαιτώμενο από διάφορες μορφές καρκίνου.

8. Καλύτερη μνήμη
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι τροφές που τρώμε παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ορισμένες τροφές που βοηθούν με τη μνήμη είναι τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά καθώς και τα καρύδια που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά και πρωτεΐνες. Γιατί άλλωστε για την επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει στην καριέρα σας χρειάζεται να διαθέτετε και γερή μνήμη.