ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα
στο χώρο της διατροφής και της υγείας

ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΙΟΥΛΙΟΥ
Το καλοκαίρι μας φέρνει τεράστια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Ο Ιούλιος, όντας ο μεσαίος μήνας, μας προσφέρει εκείνα που μας θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι, μπάνια στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία.
ΜΠΑΜΙΕΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Οι μπάμιες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Αρκετοί τις αποφεύγουν λόγω της κολλώδους υφής τους (Tip: αν τις μουλιάσετε σε νερό και ξύδι πριν το μαγείρεμα, αυτή η υφή χάνεται), όμως έχει σημαντική διατροφική αξία. Δεν έχουν πολλές θερμίδες, αλλά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, κάτι που τις καθιστά ιδανικό φαγητό για όσους ακολουθούν διατροφή.
Ενυδάτωση το καλοκαίρι
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκή ποσότητα νερού. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγαλύτερος;
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
«Τι είναι η μια μερίδα φρούτο; Είναι το ίδιο αν αντί για είναι πορτοκάλι φάω δυο αχλάδια; Πόσα κεράσια να φάω αν το πρόγραμμά μου γράφει ένα φρούτο; Μήπως να τρώω μόνο μήλα, αφού η ποσότητά τους μοιάζει περισσότερο με μερίδα;»
Μπανάνα
🍌Οι μπανάνες αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα παγκοσμίως για μικρούς και μεγάλους. Είναι από τα πιο γλυκά φρούτα που μπορούμε να καταναλώσουμε όλες τις εποχές του χρόνου. Εκτός από εύκολο σνακ, χρησιμοποιείται ως βάση σε πολλές υγιεινές συνταγές, όπως smoothies, pancakes, muffins κλπ, αντικαθιστώντας πολλές φορές τη ζάχαρη ή και το αλεύρι.
Πλιγούρι – Οφέλη & διατροφική αξία
Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό τρόφιμο που προέρχεται από το σπάσιμο κόκκων κυρίως σκληρού σιταριού, αφού έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, ξήρανση και θρυμματισμό. Μπορεί, όμως, να προέρχεται και από άλλους σπόρους δημητριακών όπως σίκαλη, κριθάρι, κεχρί, φαγόπυρο ή βρώμη. Διαφορετικοί τύποι δημητριακών μπορούν να μεταποιηθούν σε πλιγούρι και κάθε τύπος έχει τη δική του μοναδική γεύση, υφή και μαγειρικές εφαρμογές.
5 ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
5 τρόφιμα που βοηθούν την δυσκοιλιότητα 2 ακτινίδια την ημέρα την δυσκοιλιότητα κάνουν πέρα Τα ακτινίδια έχουν γνωστή αποδεδειγμένη καθαρτική δράση. Βελτιώνουν τον κοιλιακό πόνο, την γαστρεντερική δυσφορία, την συχνότητα των κενώσεων και μαλακώνουν τα κόπρανα. Τα ακτινίδια εκτός από…
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες στην Ελλάδα πάσχουν από δυσκοιλιότητα η οποία ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους παχύσαρκους και τα ηλικιωμένα άτομα, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε άτομα νεότερης ηλικίας, ακόμη και παιδιά.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, μια βιταμίνη που προσλαμβάνεται από την τροφή ή συμπληρώματα. Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΩΣΗΣ
Η ζύμωση είναι μία τεχνική συντήρησης τροφίμων που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με σκοπό την κατανάλωση αυτών των τροφίμων εκτός εποχής τους. Είναι μια φυσική διαδικασία όπου παράγονται μικροοργανισμοί, μέσω ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης, (όπως οι μύκητες και τα βακτήρια)…
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ
Το χαμομήλι είναι ένα πολύ γνωστό, ίσως και το πιο δημοφιλές βότανο με πολυάριθμα οφέλη και χρήσεις. Περιλαμβάνει πολλά συστατικά, όπως, φλαβονοειδή, τερπενοειδή, κουμαρίνες, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις φαρμακευτικές του εφαρμογές. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο σημαντικές…
ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;
Λίγες μέρες ακόμη έμειναν πριν την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, τα Χριστούγεννα και όλοι ανυπομονούμε να βρεθούμε στα γιορτινά τραπέζια και να απολαύσουμε μαζί με τους αγαπημένους μας εδέσματα και λιχουδιές. Τι πρέπει όμως να φροντίσουμε να προσέξουμε έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούμε σωματικά και ψυχολογικά;
ΚΑΡΥΔΙΑ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το περίφημο καρύδι, ο καρπός της καρυδιάς, είναι ίσως η δημοφιλέστερη και αρχαιότερη υπερτροφή στη χώρα μας.

Χάρη στη θρεπτική τους αξία τα καρύδια εντάσσονται στη διατροφή μας ως σνακ από μόνα τους ή σε γλυκά, ως γαρνιτούρα σε σαλάτες ή σε γιαούρτι, ενώ αποτελούν βασικό συστατικό σε μπάρες ενέργειας.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το κουνουπίδι , ένα πολύ υποτιμημένο λαχανικό,  θεωρείται superfood, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες C και K, φυτικές ίνες και άλλα.  Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή με dressings και μπαχαρικά, ωμό, βραστό, στον φούρνο ή στο air fryer, σε smoothies για extra θρεπτικά συστατικά, ως αντικατάστατο ρυζιού, ζύμη πίτσας ή πουρέ πατάτας για λιγότερο υδατάνθρακα.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Καλό μας μήνα! Μπορεί ο Δεκέμβρης να είναι κρύος μήνας και να μην έχει μεγάλη ποικιλία σε φρούτα, έχει όμως σίγουρα σε λαχανικά, με τα οποία μπορούν να γίνουν συνταγές για μικρούς και μεγάλους. Για παράδειγμα, σουφλέ λαχανικών, πίτες, πρασόρυζο…
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η γαστρεντερίτιδα είναι μία συχνή λοίμωξη του εντέρου που προκαλείται από ιούς ή βακτήρια. Μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και είναι αρκετά συχνή σε χώρους με παιδιά. Ανάλογα με την αιτιολογία της, τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό,…
ΜΕΛΙ
Το μέλι είναι μία φυσική γλυκαντική ουσία πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία που λειτουργεί ως ασπίδα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
ΛΕΜΟΝΙ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το λεμόνι είναι ένα εσπεριδοειδές, γνωστό κυρίως για την ξινή του γεύση και το φωτεινό, κίτρινό του χρώμα. Δεν είναι λίγες όμως οι ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία, αλλά και στην καθημερινή ζωή μας.
ΡΟΔΙ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το ρόδι, ή αλλιώς ρόγδι, είναι ένα αρχαίο φυτό, γνωστό για την ικανότητά του να αναπτύσσεται σε δυσμενείς συνθήκες, αλλά και για το ρόλο του σε αρχαίους μύθους, όπως εκείνος της Περσεφόνης, αλλά και μέρος των παραδόσεων, όπως την Πρωτοχρονιά που το σπάμε για καλή τύχη. Σημαντικές όμως είναι και οι διατροφικές του ιδιότητες!
3+1 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΥΓΑ
Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα αυγού! Για να τιμήσουμε λοιπόν αυτό το τόσο διάσημο τρόφιμο, σήμερα θα μιλήσουμε γι’ αυτό. Το αυγό είναι ένα πολύ διάσημο τρόφιμο, καθώς αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, αλλά και βρίσκεται σε…
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
Από Οκτώβριο μέχρι τέλη Νοεμβρίου διανύουμε την εποχή της κολοκύθας. Η κολοκύθα εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίστηκε πάνω από 9000 χρόνια πριν στην νότια Αμερική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τα εγκαύματα και ντεκόρ. Συνήθως όμως χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πίτες,…
5+1 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο καιρός αλλάζει, μπαίνουμε σιγά σιγά στο Φθινόπωρο. Μαζί με τις βροχές και το κρύο συναντάμε πολύ συχνά και ιώσεις. Πώς μπορούμε να φροντίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να παραμείνουμε υγιείς; Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα; Το ανοσοποιητικό σύστημα…
ΚΑΝΕΛΑ
Η κανέλα είναι αγαπημένο μπαχαρικό, που εκτός από τη χρήση του σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική, παλιά χρησιμοποιούνταν και ως συνάλλαγμα. Πιο συχνή όμως ήταν η χρήση της ως φάρμακο, ακόμη και χιλιάδες χρόνια πριν.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Η Βιταμίνη D, είναι μια απραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σχηματίζεται στον οργανισμό μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα