ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα
στο χώρο της διατροφής και της υγείας

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΩΙΝΟΥ
Το πρωινό αναφέρεται συχνά ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Γι’ αυτό λοιπόν η ποιότητά του πρέπει να είναι όσο καλύτερη γίνεται, έτσι ώστε να εφοδιάσουμε το σώμα μας από το πρωί με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το συνηθέστερο…
ΚΑΡΟΤΑ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα καρότα είναι ένα λαχανικό γνωστό για τη σημαντική τους διατροφική αξία και τις άπειρες χρήσεις τους στην κουζίνα. Το ζωηρό τους χρώμα τα κάνει ακόμα πιο ελκυστικά, ειδικά στα παιδιά που δεν συμπαθούν τα λαχανικά, ενώ οι παρακάτω τρόποι με τους οποίους βοηθούν το σώμα μας είναι σίγουροι λόγοι για να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας:
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η σωματική άσκηση συνδέεται στενά με την υγεία, και άρα την ποιότητα ζωής. Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να κινείται για να λειτουργήσει σωστά. Βέβαια, πολλοί από μας δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να αθληθούν, λόγω δουλειάς γραφείου ή λόγω έλλειψης χρόνου.
5 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ CHIA
Τα τελευταία χρόνια οι σπόροι chia έχουν αναδειχθεί ως υπερτροφή χάρη στην διατροφική τους αξία και την υψηλή συγκέντρωσή τους σε πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία φαίνεται να ωφελούν την υγεία, όπως περιγράφεται παρακάτω:
ΣΩΣΤΟΣ ΥΠΝΟΣ
Ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας έχει τη δυνατότητα να ξεκουράζεται και να γεμίζει τις μπαταρίες του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά οφέλη και για τη σωματική, αλλά και για την ψυχική μας υγεία.
ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Τα αμύγδαλα είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο σνακ. Είναι ξηροί καρποί, με πολλά θρεπτικά συστατικά άρα και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Θεωρούνται superfood και όχι αδίκως.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
Έφτασε ο καιρός της επιστροφής στο σχολείο! Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα συναντήσουν και πάλι τους φίλους τους, θα κάνουν διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες και βεβαίως θα μπουν σε πρόγραμμα. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να φροντίσουμε είναι τα γεύματά τους. Πώς θα φτιάξουμε ένα σωστό γεύμα;
ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ;
Ένα full-body detox συνήθως περιλαμβάνει μία δίαιτα για την αφαίρεση τοξινών από το σώμα. Όμως, το σώμα είναι ικανό να τις αφαιρέσει μόνο του, χωρίς διατροφική παρέμβαση. Μπορούμε όμως να το βοηθήσουμε να κάνει τη δουλειά του καλύτερα με τους παρακάτω τρόπους.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΥ;
Ήρθε ο καιρός των διακοπών, και αυτό σημαίνει θάλασσα και χαλάρωση. Βέβαια, ενώ είναι σημαντικό να διασκεδάσουμε, εξίσου σημαντικό είναι να προσέξουμε μερικά βασικά πραγματάκια ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα γυρνώντας και από τις διακοπές μας.
ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι μια κλίμακα που κατηγοριοποιεί τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, ανάλογα με το πόσο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, από το 0 –100. Μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί και ως ο δείκτης που δείχνει πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η πέψη και η απορρόφηση ενός τροφίμου τόσο πιο υψηλό ΓΔ έχει.
ΓΛΥΚΟΖΗ & ΣΑΚΧΑΡΟ
Η γλυκόζη (η «βενζίνη» του οργανισμού μας) είναι ένα είδος απλού υδατάνθρακα, και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς αποτελεί μια από τις τρεις βασικές πηγές ενέργειας, μαζί με την πρωτεΐνη και το λίπος. Τα επίπεδά της στο αίμα είναι αυτό που ουσιαστικά ονομάζουμε σάκχαρο.

Όταν τα επίπεδά της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά (υπογλυκαιμία) ή υψηλά (υπεργλυκαιμία), μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα κρατάμε σταθερά.

ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ
Τα φυστίκια Αιγίνης θεωρούνται superfood, και όχι άδικα. Οι ξηροί καρποί, λόγω των θρεπτικών συστατικών και ευεργετικών ιδιοτήτων τους, αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, για τα φυστίκια ισχύουν τα παρακάτω:
ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Η εποχή για τις διακοπές έφτασε, και μαζί με αυτή το αγαπημένο για πολλούς πρωινό του ξενοδοχείου. Παρακάτω έχω μερικά tips για ένα χορτάτο, νόστιμο και υγιεινό πρωινό!
ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΙΟΥΛΙΟΥ
Το καλοκαίρι μας φέρνει τεράστια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Ο Ιούλιος, όντας ο μεσαίος μήνας, μας προσφέρει εκείνα που μας θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι, μπάνια στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία.
ΜΠΑΜΙΕΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Οι μπάμιες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Αρκετοί τις αποφεύγουν λόγω της κολλώδους υφής τους (Tip: αν τις μουλιάσετε σε νερό και ξύδι πριν το μαγείρεμα, αυτή η υφή χάνεται), όμως έχει σημαντική διατροφική αξία. Δεν έχουν πολλές θερμίδες, αλλά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, κάτι που τις καθιστά ιδανικό φαγητό για όσους ακολουθούν διατροφή.
Ενυδάτωση το καλοκαίρι
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκή ποσότητα νερού. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγαλύτερος;
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
«Τι είναι η μια μερίδα φρούτο; Είναι το ίδιο αν αντί για είναι πορτοκάλι φάω δυο αχλάδια; Πόσα κεράσια να φάω αν το πρόγραμμά μου γράφει ένα φρούτο; Μήπως να τρώω μόνο μήλα, αφού η ποσότητά τους μοιάζει περισσότερο με μερίδα;»
Μπανάνα
🍌Οι μπανάνες αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα παγκοσμίως για μικρούς και μεγάλους. Είναι από τα πιο γλυκά φρούτα που μπορούμε να καταναλώσουμε όλες τις εποχές του χρόνου. Εκτός από εύκολο σνακ, χρησιμοποιείται ως βάση σε πολλές υγιεινές συνταγές, όπως smoothies, pancakes, muffins κλπ, αντικαθιστώντας πολλές φορές τη ζάχαρη ή και το αλεύρι.
Πλιγούρι – Οφέλη & διατροφική αξία
Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό τρόφιμο που προέρχεται από το σπάσιμο κόκκων κυρίως σκληρού σιταριού, αφού έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, ξήρανση και θρυμματισμό. Μπορεί, όμως, να προέρχεται και από άλλους σπόρους δημητριακών όπως σίκαλη, κριθάρι, κεχρί, φαγόπυρο ή βρώμη. Διαφορετικοί τύποι δημητριακών μπορούν να μεταποιηθούν σε πλιγούρι και κάθε τύπος έχει τη δική του μοναδική γεύση, υφή και μαγειρικές εφαρμογές.
5 ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
5 τρόφιμα που βοηθούν την δυσκοιλιότητα 2 ακτινίδια την ημέρα την δυσκοιλιότητα κάνουν πέρα Τα ακτινίδια έχουν γνωστή αποδεδειγμένη καθαρτική δράση. Βελτιώνουν τον κοιλιακό πόνο, την γαστρεντερική δυσφορία, την συχνότητα των κενώσεων και μαλακώνουν τα κόπρανα. Τα ακτινίδια εκτός από…
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες στην Ελλάδα πάσχουν από δυσκοιλιότητα η οποία ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους παχύσαρκους και τα ηλικιωμένα άτομα, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε άτομα νεότερης ηλικίας, ακόμη και παιδιά.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, μια βιταμίνη που προσλαμβάνεται από την τροφή ή συμπληρώματα. Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΩΣΗΣ
Η ζύμωση είναι μία τεχνική συντήρησης τροφίμων που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με σκοπό την κατανάλωση αυτών των τροφίμων εκτός εποχής τους. Είναι μια φυσική διαδικασία όπου παράγονται μικροοργανισμοί, μέσω ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης, (όπως οι μύκητες και τα βακτήρια)…
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ
Το χαμομήλι είναι ένα πολύ γνωστό, ίσως και το πιο δημοφιλές βότανο με πολυάριθμα οφέλη και χρήσεις. Περιλαμβάνει πολλά συστατικά, όπως, φλαβονοειδή, τερπενοειδή, κουμαρίνες, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις φαρμακευτικές του εφαρμογές. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο σημαντικές…
ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;
Λίγες μέρες ακόμη έμειναν πριν την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, τα Χριστούγεννα και όλοι ανυπομονούμε να βρεθούμε στα γιορτινά τραπέζια και να απολαύσουμε μαζί με τους αγαπημένους μας εδέσματα και λιχουδιές. Τι πρέπει όμως να φροντίσουμε να προσέξουμε έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούμε σωματικά και ψυχολογικά;
ΚΑΡΥΔΙΑ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το περίφημο καρύδι, ο καρπός της καρυδιάς, είναι ίσως η δημοφιλέστερη και αρχαιότερη υπερτροφή στη χώρα μας.

Χάρη στη θρεπτική τους αξία τα καρύδια εντάσσονται στη διατροφή μας ως σνακ από μόνα τους ή σε γλυκά, ως γαρνιτούρα σε σαλάτες ή σε γιαούρτι, ενώ αποτελούν βασικό συστατικό σε μπάρες ενέργειας.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το κουνουπίδι , ένα πολύ υποτιμημένο λαχανικό,  θεωρείται superfood, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες C και K, φυτικές ίνες και άλλα.  Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή με dressings και μπαχαρικά, ωμό, βραστό, στον φούρνο ή στο air fryer, σε smoothies για extra θρεπτικά συστατικά, ως αντικατάστατο ρυζιού, ζύμη πίτσας ή πουρέ πατάτας για λιγότερο υδατάνθρακα.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Καλό μας μήνα! Μπορεί ο Δεκέμβρης να είναι κρύος μήνας και να μην έχει μεγάλη ποικιλία σε φρούτα, έχει όμως σίγουρα σε λαχανικά, με τα οποία μπορούν να γίνουν συνταγές για μικρούς και μεγάλους. Για παράδειγμα, σουφλέ λαχανικών, πίτες, πρασόρυζο…
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η γαστρεντερίτιδα είναι μία συχνή λοίμωξη του εντέρου που προκαλείται από ιούς ή βακτήρια. Μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και είναι αρκετά συχνή σε χώρους με παιδιά. Ανάλογα με την αιτιολογία της, τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό,…