ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΩ ΤΗ ΖΕΣΤΗ;

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΩ ΤΗ ΖΕΣΤΗ;

Σε περιόδους ζέστης, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αρκετά μεγάλος. Είναι σημαντικό λοιπόν να κρατάμε το σώμα μας ενυδατωμένο και δροσερό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

  • Νερο: Πρέπει να πίνουμε ακόμα και όταν δε διψάμε, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που, λόγω της εφίδρωσης, χάνουμε ακόμα περισσότερο νερό. Αν είναι κρυο (15-21°C), καταφέρνουμε ταυτόχρονα και να δροσιστούμε. Ιδανικά, πρέπει να καταναλώνουμε 30-35ml υγρών (το καλοκαίρι ειδικά, 35ml) ανά kg σωματικού βάρους, ενώ στα παιδιά 50-60ml ανά kg σωματικού βάρους.
  • Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός από βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, περιέχουν αρκετό νερο. Μπορείς λοιπόν να αυξήσεις την συχνότητα τους στο διαιτολόγιό σου. Για παράδειγμα το καρπούζι, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Μην ξεχνάς να επιλέγεις εποχής και ντόπια (οσο γίνεται)!
  • Παγωτό: Κι όμως, το παγωτό, ειδικά το σπιτικό, μπορεί να μας κάνει αρκετά καλό (με μετρο όμως). Περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D, που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη και συντήρηση των οστών μας. Αποτελεί ένα εύγευστο επιδόρπιο που φέρνει χαρα σε παιδιά αλλά και σε εμάς τους ενήλικες.
  • Γρανίτες: Αν πάλι δε σου αρέσει το παγωτό, και είσαι άτομο σαν εμένα που προτιμάει τις γρανίτες, κανένα πρόβλημα! Χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα σου φρούτα και πάγο μπορείς να φτιάξεις γρανίτες πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Θάλασσα: Εκπλήσσει κανέναν; Όχι βέβαια! Όχι μόνο δροσίζεσαι αμέσως, αλλά την ίδια στιγμή γυμνάζεσαι και βοηθάς τον εαυτό σου να παράγει βιταμίνη D. Γι’αυτό λοιπόν, αν έχεις τον χρόνο και τη δυνατότητα, πήγαινε να κανεις μια βουτια!