20210116_163550 (2) (1)
ΟΣΠΡΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ

ΟΣΠΡΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ

Σε ορισμένα μέρη της Eλλάδας, αλλά και του κόσμου, συνηθίζουν να τρώνε τα όσπρια με ρύζι (π.χ., φακόρυζο, φασουλόρυζο κ.λπ.).
Aυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά μια παραδοσιακή γευστική παραλλαγή, στην ουσία όμως είναι κάτι περισσότερο.

Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα της αραβικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού!

Επιπλέον συνδυάζοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως τα όσπρια, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ενισχύετε την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να βάζετε λεμόνι στη σαλάτα με τις φακές ή να φάτε ένα ακτινίδιο μετά από το σπανακόρυζο.

Η εικονιζόμενη συνταγή περιέχει σαλάτα οσπρίων με φασόλια μαυρομάτικα (άνιθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, ντοματίνια, ντόπιο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι! Συνδυάστηκε με ριζότο απο μιξ ρυζιού-κινόα με κουρκουμά και λίγο φρέσκο βούτυρο το οποίο περιέχει βουτυρικό οξύ που συμβάλλει στην βελτίωσή της λειτουργίας του εντέρου!