20210122_220742 (1)
Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΔΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΔΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

Όπως το πρωινό και το μεσημεριανό, έτσι και το βραδινό αποτελεί ένα από τα 3 κύρια γεύματα που είναι σημαντικό να καταναλώνουμε. Θα πρέπει να αποτελεί περίπου το 25% (ανάλογα με το πρόγραμμα του καθενός) των θερμίδων που χρειάζεται να λαμβάνουμε μέσα στην ημέρα. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι και αυτό το γεύμα έχει το δικό του μοναδικό ρόλο.
Όσον αφορά την ώρα που πρέπει να το φας, δεν υπάρχει deadline! Είναι σημαντικό να το καταναλώσεις 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς, ώστε να δώσεις το χρόνο στο σώμα σου να το χωνέψει και έπειτα να «ρίξει τους ρυθμούς» για ύπνο. Οπότε η φράση «το βραδινό πρέπει να είναι μέχρι τις 20.00» είναι μύθος!

Όπως όλα μας τα γεύματα, είναι σημαντικό να περιέχει τα παρακάτω 3 συστατικά, ώστε να είναι ένα πλήρες γεύμα και να μας χορτάσει όχι μόνο σωματικά αλλά και εγκεφαλικά :

-Υδατάνθρακες: για να δώσουν την απαραίτητη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός. Μάλιστα, η γλυκόζη που προέρχεται από τους υδατάνθρακες αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, οπότε ο ρόλος τους είναι πιο σημαντικός από όσο «ακούγεται» στους μύθους που κυκλοφορούν!

-Πρωτεΐνες: για να δώσουν την ποσότητα των απαραίτητων αμινοξέων, συστατικά από τα οποία «χτίζουμε» και διατηρούμε τους μυς μας. Επιπλέον, όταν το γεύμα μας περιέχει πρωτεΐνη, χορταίνουμε περισσότερο!

-Φρέσκιες τροφές (λαχανικά/φρούτα): Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γνωστό ότι περιέχουν μεγάλο αριθμό χημικών συστατικών με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Μην ξεχνάτε όμως και τις φυτικές ίνες που περιέχουν! Σαφώς και αυτές διαθέτουν το ρόλο τους στη διατροφή μας, καθώς και στο βραδινό γεύμα θα δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και να μας διατηρήσουν χορτάτους, μέχρι να έρθει η ώρα του πρωινού. Επίσης, αρκετές είναι οι έρευνες που έχουν παρουσιάσει τα σημαντικά οφέλη στην υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Ας μην παραλειψουμε φυσικά να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τροφές που περιέχουν «καλά» λιπαρά (μονο- και πολυ- ακόρεστα), τα οποία πέρα από την απαραίτητη ενέργεια που μας προσφέρουν συμβάλλουν στην καλή λειτουργία και υγεία της καρδιάς!