5+1 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

5+1 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ο καιρός αλλάζει, μπαίνουμε σιγά σιγά στο Φθινόπωρο. Μαζί με τις βροχές και το κρύο συναντάμε πολύ συχνά και ιώσεις. Πώς μπορούμε να φροντίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να παραμείνουμε υγιείς;

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η γραμμή άμυνας του οργανισμού μας. Χρησιμοποιεί κύτταρα, ιστούς και όργανα για να αντιμετωπίσει τους εισβολείς, όπως ιοί, που εισέρχονται στον οργανισμό μας. Όταν εκείνο είναι δυνατό, η καταπολέμηση αυτή γίνεται πιο εύκολη, ενώ όταν είναι ασθενές, η πιθανότητα λοίμωξηςείναι μεγαλύτερη.

5+1 τροφές για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

1. Ελαιόλαδο. Βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής, αλλά και γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της μείωσης φλεγμονών.

2. Ξηροί καρποί και σπόροι. Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, όπως και οι σπόροι όπως οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα (όπως Β6, μαγνήσιο και φώσφορο) που βοηθάνε στην ρύθμιση και διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

3. Ψάρια. Ψάρια με υψηλά επίπεδα Ω-3 λιπαρών οξέων όπως σολομός, σκουμπρί και σαρδέλες, αυξάνουν την δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, που καταπολεμούν τις φλεγμονές.

4. Φρούτα. Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

5. Φυλλώδη λαχανικά. Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βήτα καροτένιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονής.

6. Μπαχαρικά. Εκτός από την δυνατότητά τους να χαρίζουν στο φαγητό μοναδικές γεύσεις, ο κουρκουμάς, το σκόρδο και το τζίντζερ, χρησιμοποιούνταν από τα αρχαία χρόνια ως βοηθήματα ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού για την καταπολέμηση μόλυνσης.