ΡΟΔΙ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΡΟΔΙ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το ρόδι, ή αλλιώς ρόγδι, είναι ένα αρχαίο φυτό, γνωστό για την ικανότητά του να αναπτύσσεται σε δυσμενείς συνθήκες, αλλά και για το ρόλο του σε αρχαίους μύθους, όπως εκείνος της Περσεφόνης, αλλά και μέρος των παραδόσεων, όπως την Πρωτοχρονιά που το σπάμε για καλή τύχη. Σημαντικές όμως είναι και οι διατροφικές του ιδιότητες!

1. Έχει αντιοξειδωτική δράση

Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα καθώς προστατεύουν το σώμα μας από ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Με την πρόσληψή αυτών των ουσιών ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάμε τον οργανισμό μας να παραμένει υγιής.

Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού.

2. Έχει αντιμικροβιακή δράση

Ενισχύει την στοματική υγιεινή μειώνοντας τα μικρόβια τα οποία προκαλούν τη δυσοσμία του στόματος και την φθορά των δοντιών.

3. Βοηθάει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, δηλαδή να έχει πρεβιοτική δράση.

Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

4. Καλύτερη καρδιακή λειτουργία

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Οι πολυφαινόλες που περιέχει μειώνουν τη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας και χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.

Μπορούμε να το προσθέσουμε σε γιαούρτι, χυμούς, σαλάτες, ακόμα και σάλτσες, ή να το κάνουμε μαρμελάδα! Καταψύχεται εύκολα για να μπορεί να καταναλωθεί όλες τις εποχές του χρόνου.