Πλιγούρι – Οφέλη & διατροφική αξία

Πλιγούρι – Οφέλη & διατροφική αξία

Τι είναι το πλιγούρι;

🌾Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό τρόφιμο που προέρχεται από το σπάσιμο κόκκων κυρίως σκληρού σιταριού, αφού έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, ξήρανση και θρυμματισμό. Μπορεί, όμως, να προέρχεται και από άλλους σπόρους δημητριακών όπως σίκαλη, κριθάρι, κεχρί, φαγόπυρο ή βρώμη. Διαφορετικοί τύποι δημητριακών μπορούν να μεταποιηθούν σε πλιγούρι και κάθε τύπος έχει τη δική του μοναδική γεύση, υφή και μαγειρικές εφαρμογές.

Εξαιτίας της πολύ μικρής επεξεργασίας του είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που το καθένα με τα οφέλη του προάγουν την υγεία και ενισχύουν τον οργανισμό.

✅Τα ανόργανα στοιχεία που περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα είναι το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο πίτουρο και είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του μεταβολισμού, όπως συμβάλουν και στην καλή υγεία του δέρματος, των μαλλιών και της καρδιάς και συμμετέχουν στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών. Ακόμη, το πλιγούρι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό stress και αποτρέπει τη δημιουργία φλεγμονών.

✅Το πλιγούρι είναι τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, καθώς όταν καταναλώνεται δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και συνεπώς αποτελεί ιδανική τροφή για διαβητικούς.

✅Η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συνδέεται με μείωση βάρους και μειωμένη τάση για αύξησή του, αφού η κατανάλωσή του δημιουργεί κορεσμό και νιώθουμε χορτάτοι για ώρες. Επίσης, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

✅Τέλος, η ύπαρξη των φυτικών ινών βοηθά στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Η διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα στοχεύει στη πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων.

📌Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πλιγούρια που προέχονται από σπόρους όπως βρώμη ή φαγόπυρο είναι φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη και είναι ασφαλή για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, ενώ αυτά που προέρχονται από σπόρους όπως σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι καλό είναι να αποφεύγονται.