ΛΕΜΟΝΙ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΛΕΜΟΝΙ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το λεμόνι είναι ένα εσπεριδοειδές, γνωστό κυρίως για την ξινή του γεύση και το φωτεινό, κίτρινό του χρώμα. Δεν είναι λίγες όμως οι ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία, αλλά και στην καθημερινή ζωή μας.

Βιταμίνη C

Ανά 100g λεμονιού περιέχεται περίπου 60mg βιταμίνης C, που είναι περισσότερο από τη μισή ποσότητα βιταμίνης C που ο οργανισμός χρειάζεται ημερησίως. Η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτικό, βοηθάει το ανοσοποιητικό, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και στη δημιουργία κολλαγόνου.

Πρόληψη αναιμίας

Το λεμόνι βοηθάει το σώμα μας να απορροφήσει παραπάνω σίδηρο από φυτικής προέλευσης τροφές (μη αιμικό). Η διατήρηση επιπέδων σιδήρου στο αίμα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας, δηλαδή αναιμία που έχει προκληθεί από έλλειψη σιδήρου.

Πρόληψη Νεφρολιθίασης

Το κιτρικό οξύ που περιέχουν έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Αντιβακτηριακή δράση

Ο χυμός λεμονιού έχει αντιμυκητιασική και αντιβακτηριδιακή δράση. Σε μερικές έρευνες έχει βρεθεί να αναστέλλει την ανάπτυξη μολύνσεων σαλμονέλας, σταφυλόκοκκου και μυκητίασης candida. Είναι επίσης αποτελεσματικό εναντίον σε ανθεκτικά βακτήρια που προκαλούν πνευμονία και λοιμώξεις αίματος.

Διαχείριση βάρους

Η πηκτίνη που βρίσκεται στα λεμόνια διαστέλλεται όταν καταναλωθεί, ξεγελώντας το στομάχι ότι έχει χορτάσει νωρίτερα και για περισσότερη ώρα.

Το νερό με λεμόνι είναι επίσης γνωστό για τη χρήση του κατά την απώλεια βάρους. Προσθέτοντας λεμόνι στο νερό μας, πίνουμε πιο εύκολα περισσότερο νερό λόγω της ευχάριστης γεύσης και αρώματός του. Το νερό με τη σειρά του δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και βοηθάει στην αποφυγή τσιμπολογήματος μέσα στη μέρα.