ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η γαστρεντερίτιδα είναι μία συχνή λοίμωξη του εντέρου που προκαλείται από ιούς ή βακτήρια. Μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και είναι αρκετά συχνή σε χώρους με παιδιά. Ανάλογα με την αιτιολογία της, τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό, ναυτία, ζάλη, κοιλιακό άλγος και πυρετό. Το πιο ανησυχητικό σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας είναι η πιθανότητα αφυδάτωσης που προκαλείται από την διάρροια και την αποφυγή της. Επίσης, είναι σημαντικό να δοθούν συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της διάρροιας.

Διατροφικές κατευθύνσεις

Η πιθανότητα αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα πιθανή, ειδικά αν το άτομο αποφεύγει ακόμα και το νερό. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα μικρές δόσεις αραιών υγρών όπως το νερό, το χαμομήλι ή ακόμα και κάποιο υγρό με μικρές δόσεις ηλεκτρολυτών που χάνονται μέσω της διάρροιας (σε περιπτώσεις παρατεταμένης διάρροιας). Οι μικρές δόσεις του υγρού θα μειώσουν και την πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της ναυτίας.

Όσον αφορά στο φαγητό, είναι σημαντικό να μην αποφεύγεται τελείως η κατανάλωση τροφής καθώς αυτό μπορεί να επιμηκύνει τον χρόνο ανάρρωσής της. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προτιμώνται τρόφιμα με χαμηλό υπόλειμμα, που είναι εύπεπτα, όπως τα κράκερ, το ρύζι, οι αραιές σούπες με ρύζι ή ζυμαρικά (πχ φιδές), οι βραστές πατάτες αλλά και το κοτόπουλο ή το ψάρι ελαφρά μαγειρεμένα. Παράλληλα, συνίσταται να αποφεύγεται η κατανάλωση φρούτων ειδικά με φλούδα, πλην της μπανάνας και του μήλου.

Αντιθέτως, είναι σημαντικό να περιοριστούν τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ολικής άλεσης τρόφιμα, τα λιπαρά γεύματα και τα καρυκεύματα.

Καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν, μπορούν σταδιακά να εντάσσονται στη διατροφή περισσότερο κρέας, φρούτα (χωρίς φλούδα) και λαχανικά ελαφρά μαγειρεμένα όπως το καρότο και το κολοκύθι.

Με την κατάλληλη διατροφή, την απαραίτητη ξεκούραση και την αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός, τα συμπτώματα αναμένεται να υποχωρήσουν εντός 48-72 ωρών ενώ η λοίμωξη αναμένεται να υποχωρήσει εντός μίας εβδομάδας.

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθείτε είναι ελλειπής σε πρωτεϊνες, λιπαρά, ασβέστιο και φυτικές ίνες, ενώ έχει μικρή χρονική διάρκεια.

Φαγητά προς κατανάλωση:

Μακαρόνια, ρύζι, άπαχο κρέας (πχ κοτόπουλο), ελαφριές σούπες, ψωμί, πατάτα, μπανάνα ή μήλο σε μικρές ποσότητες, φρυγανιές, ροφήματα βοτάνων χωρίς καφεϊνη, αθλητικά ποτά χωρις γλυκαντικά και καφεϊνη

Φαγητά προς αποφυγή:

Γαλακτοκομικά, καφεϊνη, γλυκά, πικάντικα φαγητά/σάλτσες, τηγανητά, όξινα φρούτα και χυμοί, αναψυκτικά, όσπρια, λαδερά φαγητά, αλκοόλ