ΑΛΑΤΙ

ΑΛΑΤΙ

Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς είναι βασικός ηλεκτρολύτης, γι’ αυτό βρίσκεται σχεδόν παντού στο σώμα μας. Χρειαζόμαστε περίπου 5gr αλατιού ημερησίως, αλλά συχνά καταναλώνουμε πολύ περισσότερο. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οιδήματος, καρδιαγγειακών /εγκεφαλικών νοσημάτων, καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Πώς θα φροντίσουμε να μην υπερβαίνουμε την ημερήσια ποσότητα πρόσληψης αλατιού;

Διατροφικές ετικέτες

Η μελέτη διατροφικών ετικετών θα μας βοηθήσει να επιλέγουμε πιο υγιεινές επιλογές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Αναφορικά, ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όταν περιέχει περισσότερο από 1,5% / 0,6% νάτριο, μέτρια μεταξύ 0,3-1,5% / 0,1-0,6% νάτριο και χαμηλά λιγότερο από 0,3% αλάτι / 0,1% νάτριο. Μπορείτε να επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο να εξισορροπηθεί η υψηλή συγκέντρωση νατρίου, χωρίς όμως να γίνει υπερβολική πρόσληψη καλίου.

Να δίνεται επίσης προσοχή στα συστατικά που περιέχουν νάτριο, όπως βενζοϊκό νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, μαγειρική σόδα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Περίπου το 75% του αλατιού στην διατροφή μας είναι από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αλμυρά σνακ, σάλτσες και κατεψυγμένα γεύματα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να μειώσουμε την κατανάλωσή τους, πχ:

-Αντικατάσταση επεξεργασμένων τροφίμων με τις σπιτικές τους εκδοχές

-Φρέσκο κρέας αντί αλλαντικών

-Φρέσκα φρούτα και λαχανικά στα γεύματα

-Ξέπλυμα τροφίμων σε άλμη όπως φέτα, ελιές

-Προσοχή σε έτοιμες σάλτσες, αρτοσκευάσματα και τουρσί, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

Φαγητό έξω

Αλάτι βρίσκουμε επίσης και στο φαγητό που τρώμε σε εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.  Βέβαια, δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να πηγαίνουμε για φαγητό, μπορούμε όμως να μειώσουμε τη συχνότητα που τρώμε έξω.

Μαγειρική

Συνήθως στη μαγειρική μας προσθέτουμε αλάτι για να ενισχύσουμε τη γεύση του φαγητού που ετοιμάζουμε. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση μπαχαρικών ή σπιτικών ζωμών (ή ζωμών χωρίς αλάτι).  Έτσι, μειώνουμε το πρόσθετο αλάτι αλλά όχι τη γεύση.

Σνακ

Τα αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια και κράκερ, είναι συχνές επιλογές σνακ, που όμως μπορούμε να αντικαταστήσουμε με άλλα, όπως:

-Φρέσκα φρούτα/λαχανικά

-Σπιτικά ποπκορν

-Μπάρες δημητριακών

-Ξηροί καρποί

Μπορούμε να μειώσουμε σταδιακά το αλάτι που καταναλώνουμε, και μαζί με καθημερινή άσκηση και ενυδάτωση θα δούμε πολλά οφέλη στην υγεία μας.