20210129_085930
ΠΛΙΓΟΥΡΙ, ΠΟΥΡΓΟΥΡΙ, ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΙ, ΧΟΝΤΡΟΣ Ή ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΑΛΕΣΜΕΝΟ ΣΙΤΑΡΙ

ΠΛΙΓΟΥΡΙ, ΠΟΥΡΓΟΥΡΙ, ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΙ, ΧΟΝΤΡΟΣ Ή ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΑΛΕΣΜΕΝΟ ΣΙΤΑΡΙ

Mπορεί η ονομασία να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, όμως η διατροφική του αξία μένει ίδια – και είναι υψηλή!

Tο πλιγούρι είναι ο φλοιός από τον κόκκο διαφόρων δημητριακών, όπως βρώμης, σιταριού, κεχριού,  σίκαλης κλπ και πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να αντικαταστήσετε το λευκό ρύζι ή τα μακαρόνια, ιδιαίτερα αν θέλετε να χάσετε βάρος. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια, με αποτέλεσμα να θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.

Eπιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού, δηλαδή χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια.

Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι/μακαρόνια και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη, που είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, άρα και του εγκεφάλου! Eκτός όμως από αυτές τις βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο, σε σχέση με τα λευκά μακαρόνια/ρύζι, και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Όσον αφορά τους τροπους παρασκευής, το πλιγούρι μπορεί να καταναλωθεί ωμό (μουλιάζοντας το για 30′ σε ζεστό νερό) ή μαγειρευτεί (σε αναλογία 1:2, δηλ. 1φλ πλιγουρι : 2φλ νερό). Μπορούμε να το μαγειρέψουμε με λαχανικά, μυρωδικά & μπαχαρικά της αρεσκείας μας σε διάφορες παραλλαγές (πχ σε φρέσκιες σαλάτες, ταμπουλέ, σε γεμιστά ή για τους πιο παραδοσιακούς πλιγούρι με χοχλιούς).

Στη εικονιζόμενη εκτέλεση το πλιγούρι είναι σοτέ με κόκκινη πιπεριά, καρότο, κρεμμυδι, μαϊντανό, άνηθο & κουρκουμά! Εννοείται βέβαια ότι ακολουθούμε πιστά τον κανόνα της 3άδας!

Καλή απόλαυση!