POSTS

Read and stay informed about the latest news
in the field of nutrition and health

ΣΩΣΤΟΣ ΥΠΝΟΣ
Ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας έχει τη δυνατότητα να ξεκουράζεται και να γεμίζει τις μπαταρίες του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά οφέλη και για τη σωματική, αλλά και για την ψυχική μας υγεία.
ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Τα αμύγδαλα είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο σνακ. Είναι ξηροί καρποί, με πολλά θρεπτικά συστατικά άρα και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Θεωρούνται superfood και όχι αδίκως.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
Έφτασε ο καιρός της επιστροφής στο σχολείο! Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα συναντήσουν και πάλι τους φίλους τους, θα κάνουν διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες και βεβαίως θα μπουν σε πρόγραμμα. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να φροντίσουμε είναι τα γεύματά τους. Πώς θα φτιάξουμε ένα σωστό γεύμα;
ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ;
Ένα full-body detox συνήθως περιλαμβάνει μία δίαιτα για την αφαίρεση τοξινών από το σώμα. Όμως, το σώμα είναι ικανό να τις αφαιρέσει μόνο του, χωρίς διατροφική παρέμβαση. Μπορούμε όμως να το βοηθήσουμε να κάνει τη δουλειά του καλύτερα με τους παρακάτω τρόπους.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΥ;
Ήρθε ο καιρός των διακοπών, και αυτό σημαίνει θάλασσα και χαλάρωση. Βέβαια, ενώ είναι σημαντικό να διασκεδάσουμε, εξίσου σημαντικό είναι να προσέξουμε μερικά βασικά πραγματάκια ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα γυρνώντας και από τις διακοπές μας.
ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι μια κλίμακα που κατηγοριοποιεί τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, ανάλογα με το πόσο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, από το 0 –100. Μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί και ως ο δείκτης που δείχνει πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η πέψη και η απορρόφηση ενός τροφίμου τόσο πιο υψηλό ΓΔ έχει.
ΓΛΥΚΟΖΗ & ΣΑΚΧΑΡΟ
Η γλυκόζη (η «βενζίνη» του οργανισμού μας) είναι ένα είδος απλού υδατάνθρακα, και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς αποτελεί μια από τις τρεις βασικές πηγές ενέργειας, μαζί με την πρωτεΐνη και το λίπος. Τα επίπεδά της στο αίμα είναι αυτό που ουσιαστικά ονομάζουμε σάκχαρο.

Όταν τα επίπεδά της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά (υπογλυκαιμία) ή υψηλά (υπεργλυκαιμία), μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα κρατάμε σταθερά.

ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ
Τα φυστίκια Αιγίνης θεωρούνται superfood, και όχι άδικα. Οι ξηροί καρποί, λόγω των θρεπτικών συστατικών και ευεργετικών ιδιοτήτων τους, αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, για τα φυστίκια ισχύουν τα παρακάτω:
ΜΠΑΜΙΕΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Οι μπάμιες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Αρκετοί τις αποφεύγουν λόγω της κολλώδους υφής τους (Tip: αν τις μουλιάσετε σε νερό και ξύδι πριν το μαγείρεμα, αυτή η υφή χάνεται), όμως έχει σημαντική διατροφική αξία. Δεν έχουν πολλές θερμίδες, αλλά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, κάτι που τις καθιστά ιδανικό φαγητό για όσους ακολουθούν διατροφή.
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
«Τι είναι η μια μερίδα φρούτο; Είναι το ίδιο αν αντί για είναι πορτοκάλι φάω δυο αχλάδια; Πόσα κεράσια να φάω αν το πρόγραμμά μου γράφει ένα φρούτο; Μήπως να τρώω μόνο μήλα, αφού η ποσότητά τους μοιάζει περισσότερο με μερίδα;»
Μπανάνα
🍌Οι μπανάνες αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα παγκοσμίως για μικρούς και μεγάλους. Είναι από τα πιο γλυκά φρούτα που μπορούμε να καταναλώσουμε όλες τις εποχές του χρόνου. Εκτός από εύκολο σνακ, χρησιμοποιείται ως βάση σε πολλές υγιεινές συνταγές, όπως smoothies, pancakes, muffins κλπ, αντικαθιστώντας πολλές φορές τη ζάχαρη ή και το αλεύρι.
Πλιγούρι – Οφέλη & διατροφική αξία
Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό τρόφιμο που προέρχεται από το σπάσιμο κόκκων κυρίως σκληρού σιταριού, αφού έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, ξήρανση και θρυμματισμό. Μπορεί, όμως, να προέρχεται και από άλλους σπόρους δημητριακών όπως σίκαλη, κριθάρι, κεχρί, φαγόπυρο ή βρώμη. Διαφορετικοί τύποι δημητριακών μπορούν να μεταποιηθούν σε πλιγούρι και κάθε τύπος έχει τη δική του μοναδική γεύση, υφή και μαγειρικές εφαρμογές.
5 FOODS TO HELP WITH CONSTIPATION
5 τρόφιμα που βοηθούν την δυσκοιλιότητα 2 ακτινίδια την ημέρα την δυσκοιλιότητα κάνουν πέρα Τα ακτινίδια έχουν γνωστή αποδεδειγμένη καθαρτική δράση. Βελτιώνουν τον κοιλιακό πόνο, την γαστρεντερική δυσφορία, την συχνότητα των κενώσεων και μαλακώνουν τα κόπρανα. Τα ακτινίδια εκτός από…
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες στην Ελλάδα πάσχουν από δυσκοιλιότητα η οποία ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους παχύσαρκους και τα ηλικιωμένα άτομα, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε άτομα νεότερης ηλικίας, ακόμη και παιδιά.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, μια βιταμίνη που προσλαμβάνεται από την τροφή ή συμπληρώματα. Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΩΣΗΣ
Η ζύμωση είναι μία τεχνική συντήρησης τροφίμων που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με σκοπό την κατανάλωση αυτών των τροφίμων εκτός εποχής τους. Είναι μια φυσική διαδικασία όπου παράγονται μικροοργανισμοί, μέσω ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης, (όπως οι μύκητες και τα βακτήρια)…
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ
Το χαμομήλι είναι ένα πολύ γνωστό, ίσως και το πιο δημοφιλές βότανο με πολυάριθμα οφέλη και χρήσεις. Περιλαμβάνει πολλά συστατικά, όπως, φλαβονοειδή, τερπενοειδή, κουμαρίνες, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις φαρμακευτικές του εφαρμογές. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο σημαντικές…
ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;
Λίγες μέρες ακόμη έμειναν πριν την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, τα Χριστούγεννα και όλοι ανυπομονούμε να βρεθούμε στα γιορτινά τραπέζια και να απολαύσουμε μαζί με τους αγαπημένους μας εδέσματα και λιχουδιές. Τι πρέπει όμως να φροντίσουμε να προσέξουμε έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούμε σωματικά και ψυχολογικά;
ΚΑΡΥΔΙΑ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το περίφημο καρύδι, ο καρπός της καρυδιάς, είναι ίσως η δημοφιλέστερη και αρχαιότερη υπερτροφή στη χώρα μας.

Χάρη στη θρεπτική τους αξία τα καρύδια εντάσσονται στη διατροφή μας ως σνακ από μόνα τους ή σε γλυκά, ως γαρνιτούρα σε σαλάτες ή σε γιαούρτι, ενώ αποτελούν βασικό συστατικό σε μπάρες ενέργειας.

DECEMBER: FRUITS AND VEGETABLES
Καλό μας μήνα! Μπορεί ο Δεκέμβρης να είναι κρύος μήνας και να μην έχει μεγάλη ποικιλία σε φρούτα, έχει όμως σίγουρα σε λαχανικά, με τα οποία μπορούν να γίνουν συνταγές για μικρούς και μεγάλους. Για παράδειγμα, σουφλέ λαχανικών, πίτες, πρασόρυζο…
GASTROENTERITIS & NUTRITION
Η γαστρεντερίτιδα είναι μία συχνή λοίμωξη του εντέρου που προκαλείται από ιούς ή βακτήρια. Μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και είναι αρκετά συχνή σε χώρους με παιδιά. Ανάλογα με την αιτιολογία της, τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό,…
POMEGRANATE BENEFITS
Το ρόδι, ή αλλιώς ρόγδι, είναι ένα αρχαίο φυτό, γνωστό για την ικανότητά του να αναπτύσσεται σε δυσμενείς συνθήκες, αλλά και για το ρόλο του σε αρχαίους μύθους, όπως εκείνος της Περσεφόνης, αλλά και μέρος των παραδόσεων, όπως την Πρωτοχρονιά που το σπάμε για καλή τύχη. Σημαντικές όμως είναι και οι διατροφικές του ιδιότητες!