ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ

Το χαμομήλι είναι ένα πολύ γνωστό, ίσως και το πιο δημοφιλές βότανο με πολυάριθμα οφέλη και χρήσεις. Περιλαμβάνει πολλά συστατικά, όπως, φλαβονοειδή, τερπενοειδή, κουμαρίνες, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις φαρμακευτικές του εφαρμογές.

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο σημαντικές χρήσεις του:

1. Συμπτώματα έμμηνου ρύσης

Έρευνες έδειξαν ότι οι αντιφλεγμονώδεις, αντισπασμωδικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού μπορούν να βοηθήσουν με το άγχος και δυσφορία του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Συγκεκριμένα, η γλυκίνη που περιέχεται στο χαμομήλι βοηθά στην ανακούφιση από τις κράμπες περιόδου.

2. Σάκχαρο και διαβήτης

Το χαμομήλι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση των γλυκαιμικών και λιπιδαιμικών προφίλ, και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σχετικών με τον διαβήτη. Δεν είναι όμως αντικατάστατο των φαρμάκων που χορηγούνται για τον διαβήτη.

3. Φλεγμονές

Το χαμομήλι περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά και χρησιμοποιείται τόσο σε θεραπεία για εξωτερικές πληγές όσο και για γαστρεντερικά προβλήματα.

4. Δυσκοιλιότητα

Το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση συσπάσεων στο πεπτικό σύστημα, να μειώσει πιθανόν την καούρα και να έχει ευεργετική επίδραση σε προβλήματα του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα. Σε πρόσφατες μελέτες, με την κατανάλωση εκχυλίσματος χαμομηλιού, παρατηρήθηκε ανακούφιση από τους συμμετέχοντες. Γενικά, μειώνει τις φλεγμονές και τις κράμπες στο έντερο, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη κινητικότητά του. 

5. Ύπνος και χαλάρωση

Βοηθά στη χαλάρωση και στον ύπνο λόγω της απιγενίνης, η οποία αποτελεί αντιοξειδωτικό που συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο και μπορεί να προωθήσει την υπνηλία. Άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή τα οποία έλαβαν χαμομήλι για 2-4 εβδομάδες έδειξαν βελτίωση στα συμπτώματά τους. Βελτιώνει επίσης στην ποιότητα του ύπνου.

6. Ήπιες δερματικές παθήσεις

Το χαμομήλι έχει βρεθεί να βοηθάει σε:

  • Θεραπεία ακμής
  • Επιδιόρθωση ευαίσθητου δέρματος
  • Μείωση δερματικής αφυδάτωσης

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα μπορείτε να καταναλώνετε από 1 εώς 5 φλιτζάνια χαμομήλι καθημερινά.

Δε συνίσταται η κατανάλωση του από βρέφη < 6 μηνών, καθώς υπάρχει πιθανότητα αλλεργίας.