ΜΕΛΙ

ΜΕΛΙ

Γιατί είναι ωφέλιμο να υπάρχει στη διατροφή μου το μέλι;

Το μέλι είναι μία φυσική γλυκαντική ουσία πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία που λειτουργεί ως ασπίδα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Υπερτερεί σε σχέση με την απλή κρυσταλλική ζάχαρη, διότι εκτός των σακχάρων που συναντώνται και στα δύο, το μέλι είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά που εκλείπουν από την ζάχαρη. Μερικές ιδιότητές του αναφέρονται παρακάτω:

  1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Όσο λιγότερη η επεξεργασία του μελιού, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά έχει. Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών είναι σημαντικός για την αποφυγή κυτταρικής οξείδωσης, που οδηγεί σε πρώιμη γήρανση, διαβήτη και άλλα νοσήματα. Το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο.

  • Αντικαθιστά τη ζάχαρη

Το μέλι, ενώ αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να βοηθήσει την αποφυγή ΣΔΤ2 και μεταβολικού συνδρόμου, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Παρόλο που είναι καλύτερο από την απλή ζάχαρη για άτομα με διαβήτη, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στον τύπο μελιού, καθώς πολλές εταιρίες παγκοσμίως συνήθως αραιώνουν το μέλι με σιρόπι γλυκόζης.

  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Σύμφωνα με έρευνες, το μέλι μειώνει την αρτηριακή πίεση, σταθεροποιεί τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και τους καρδιακούς παλμούς, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  • Βοηθά στην επούλωση εγκαυμάτων και πληγών

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το μέλι χρησιμοποιούνταν ως τοπική θεραπεία για εγκαύματα και πληγές. Ο Ιπποκράτης ξεχώριζε το μέλι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε διάφορες καταστάσεις χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του. Ανακουφίζει επίσης από τον πονόλαιμο και τον βήχα.

  • Συστατικό καλλυντικών

Το μέλι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή ως συστατικό για κρέμες και άλλα καλλυντικά για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής και της ξηροδερμίας χάρη στις ενυδατικές του ιδιότητες, που βοηθούν το δέρμα να διατηρεί την υγρασία του.

Δεν συνίσταται η χρήση του σε παιδιά κάτω του 1 έτους λόγω κινδύνου μόλυνσης από Clostridium Botulinum.