diatrofoly.gr-10
ΜΕΛΑΣΑ

ΜΕΛΑΣΑ

Η μελάσα είναι ένα 100% φυσικό γλυκαντικό το οποίο παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο και αποτελεί μια από τις θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη.
Και αυτό γιατί, από μόνη της, καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα των αναγκών του ανθρώπου, προκειμένου να παραμένει υγιής.

Η μελάσα περιέχει:

  • Πολλά ανόργανα και οργανικά στοιχεία φυτικής προέλευσης καθώς και φυσικά σάκχαρα που αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό.
  • Σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και πολλά άλλα μέταλλα.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Σημαντικές συγκεντρώσεις σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ενώσεις που θωρακίζουν τον οργανισμό.

Η ευεργετική δράση της μελάσας:

  • Βοηθάει στην επαναφορά του σιδήρου του αιμοτοκρίτη και της φερριτίνης σε φυσιολογικά επίπεδα σε άτομα με το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη.
  • Είναι ιδανική για την περίοδο της έμμηνου ρύσης, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης όπου ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των ιστών και οστών των παιδιών.
  • Έχει πολύ θετικά αποτελέσματα σε προβλήματα δυσκοιλιότητας.
  • Δρα ως φυσικό κολλαγόνο λόγω της περιεκτικότητας της σε ελαστίνη, για αυτό βοηθά τόσο στις αρθρώσεις όσο και στο δέρμα. Εξαφανίζει μαύρους κύκλους και ωχρότητα (που οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και καλίου).
  • Τονώνει τη μνήμη και την πνευματική συγκέντρωση, ενώ συμβάλλει στην μείωση του στρες.
  • Είναι κατάλληλη για όσους κάνουν δίαιτα, μιας και έχει μόνο 15kcal ανά κουτ. γλυκού.
  • Αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό στο σώμα, επιταχύνει τις καύσεις και, κατά συνέπεια, συμβάλλει στην μείωση του λίπους.
  • Μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται η χρήση ζάχαρης και κυρίως να αποτελέσει το γλυκό σύμμαχο των διαβητικών καθώς μεταβολίζεται πιο αργά και σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μελάσα.
-Προσλαμβάνεται καθημερινά είτε σκέτη (με το κουτάλι) είτε αραιωμένη με ζεστό νερό.
-Είναι ιδανική για μαγειρική, ζαχαροπλαστική, σαλάτες, σάλτσες.
-Συνδυάζεται άριστα με παγωτό, γιαούρτι, χυμούς και καφέ.