20210129_163443
ΡΟΦΗΜΑ ΚΑΚΑΟ

ΡΟΦΗΜΑ ΚΑΚΑΟ

Η σκόνη κακάο είναι μια θρεπτική τροφή με μια ιδιαίτερη πικρόγλυκη γεύση. Οι σπόροι του κακάο είναι πλούσιοι σε λιπαρά, όμως τα περισσότερα από αυτά αφαιρούνται κατά την επεξεργασία τους για την παραλαβή της σκόνης, δίνοντάς μας το γνωστό βούτυρο κακάο!

Από διατροφικής άποψης το κακάο έχει μεγάλη περιεκτικότητά σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος! Επιπλέον, θεωρείται από τις πιο πλούσιες πηγές σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που επηρεάζουν πολλές βιολογικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα:

  • Ανεβάζει τη διάθεση – το κακάο ανεβάζει τα ύψη συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τα επίπεδα ευεξίας!
  • Μειώνει το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφράγματος, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης, αλλά επιπρόσθετα έχει και αντιπηκτικές ιδιότητες (λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει).
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, προστατεύοντας από Διαβήτη τύπου ΙΙ.
  • Προστατεύει το νευρικό σύστημα και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία – λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, διεγείρει την αιμάτωση του εγκεφάλου.
  • Προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από φθορές.
  • Προφυλάσσει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες – Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο επιδιορθώνουν τη ζημιά των ελεύθερων ριζών μειώνοντας το ρίσκο κάποιων καρκίνων.

Επειδή έχει επεξεργαστεί σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία, η σκόνη κακάο διατηρεί όλα της τα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά της και γι’αυτό περιγράφεται και ως ωμή. Η διαφορά λοιπόν αυτή στη θερμοκρασία επεξεργασίας των σπόρων, είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στη σκόνη που θα βρεις στα καταστήματα με βιολογικά (biozin.gr) και αυτή του σούπερ μάρκετ (ή αλλιώς ανάμεσα στο cacao και στο cocoa).

Αν προστεθει έστω και λίγο γάλα (ζωικό) στο κακάο, η διατροφική του αξία ξαφνικά μειώνεται αρκετά, καθώς το γάλα παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών.

Ρόφημα Κακάο
Υλικά:
– 1 φλιτζ. νερό (Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με με φυτικό ρόφημα καρύδας/βρώμης κα.)
-1 κ.γ γεμάτο κακάο σκόνη (εγώ επέλεξα το εικονιζόμενο απο biozin)
– 1 κομμάτι τζίντζερ τριμμενο (προαιρετικά)
– 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
– 1κγ μέλι (στο τέλος) ή στέβια ή ζάχαρη χουρμά/καρύδας κα.

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπρίκι, σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί το κακάο.
  • Αφήνουμε το ρόφημα να πάρει μία ελαφριά βράση, για περίπου 1’ από το σημείο κοχλασμού.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε την κανέλα, βάζουμε τη γλυκασιά μας (μέλι, στέβια, κλπ) και σερβίρουμε σε κούπα.

Καλή απόλαυση!