20210117_135843
PORRIDGE Ή ΑΛΛΙΩΣ ΚΡΕΜΑ Ή ΧΥΛΟΣ ΒΡΩΜΗΣ

PORRIDGE Ή ΑΛΛΙΩΣ ΚΡΕΜΑ Ή ΧΥΛΟΣ ΒΡΩΜΗΣ

Το porridge ή αλλιώς κρέμα ή χυλός βρώμης είναι μία εύκολη και γρήγορη επιλογή για πρωινό, στην οποία μπορείς να προσθέσεις οτιδήποτε, κυριολεκτικά, επιθυμείς αφού είναι γευστικά ευμετάβλητο με την δυνατότητα να γίνει γλυκό ή ακόμα κι αλμυρό.
Ο κλασικός τρόπος παρασκευής του είναι το βράσιμο δημητριακών όπως βρώμη, φαγόπυρο, αμάρανθος, κινόα, κεχρί κ.α. σε νερό ή γάλα ή συνδυασμό και των δύο. Μπορεί να συνοδευτεί ή και να μαγειρευτεί με μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μπαχαρικά για την γλυκιά εκδοχή του, ή με λαχανικά, μυρωδικά και αυγό για αλμυρό porridge. Σερβίρεται ζεστό σε μπολ.

Γιατί να επιλέξεις το χυλό βρώμης;

  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες 🌾
    Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βελτιώνει την διαδικασία της πέψης, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και αιμορροϊδες. Οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προάγουν την κινητικότητα του εντέρου βοηθώντας στη δυσκοιλιότητα, ενώ οι διαλυτές βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και της χοληστερόλης του αίματος.
  • Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου.
    Η βρώμη όπως και τα υπόλοιπα δημητριακά ολικής άλεσης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του porridge, είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, δίνοντας έτσι ενέργεια μακράς διάρκειας καθ’ όλη τη διάρκεια των πρωινών ωρών.
  • Παρέχει σημαντικά στοιχεία για τον οργανισμό.
    Το porridge περιέχει πρωτεΐνη, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και φυτοχημικές ενώσεις. Αυτό το «πακέτο» από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση φλεγμονής στο σώμα.
  • Βοηθά στον έλεγχο του βάρους.
    Τα γεύματα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως το porridge, δεν βοηθούν μόνο στην διαδικασία της πέψης, αλλά και στη μείωση του βάρους ή τη διατήρηση του, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε κορεσμό. Αυτό βοηθά στο να διατηρείται υψηλά το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υλικά για 1 μερίδα:
– 150-200ml γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή εβαπορέ αραιωμένο ή φυτικό ρόφημα (σόγιας, αμυγδάλου, φουντουκιού κα.)
– 3κσ νιφάδες βρώμης
– 1κγ σπόρους chia
– 1κγ μέλι (μετά το βράσιμο)
– 1 μικρη μπανάνα (65γρ)
– 4 μικρές φράουλες
– 1κγ σπόρους κάνναβης
– 1κγ κολοκυθόσπορο
– 1κγ φυστικοβουτυρο
– ¼ κ.γλ. κανέλα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή σε ένα μπρίκι, ρίχνουμε μέσα το γάλα της επιλογής μας, τις νιφάδες βρώμης και τους σπόρους chia.
  • Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το σκέυος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να γίνει ένας χυλός.
  • Όταν γίνει αρκετά πηχτό το μίγμα, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε, βγάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε σε ένα μπολάκι.
  • Γαρνίρουμε με μπανάνα, κομμένη σε ροδέλες, τις κομμένες φράουλες, τους σπόρους και τέλος περιχύνουμε με φυστικοβούτυρο. Τέλος προσθέτουμε την πινελιά της κανέλας που θα απογειώσει τη γεύση μας!

Καλή απόλαυση!