5 τρόφιμα που βοηθούν την δυσκοιλιότητα
- Ακτινίδια:
2 ακτινίδια την ημέρα την δυσκοιλιότητα κάνουν πέρα
Τα ακτινίδια έχουν γνωστή αποδεδειγμένη καθαρτική δράση. Βελτιώνουν τον κοιλιακό πόνο, την γαστρεντερική δυσφορία, την συχνότητα των κενώσεων και μαλακώνουν τα κόπρανα. Τα ακτινίδια εκτός από την υψηλή συγκέντρωση σε φυτικές ίνες, περιέχουν την ακτίνη μια ουσία η οποία έχει ισχυρή καθαρτική δράση.
- Δαμάσκηνα
Η κατανάλωση 5-6 αποξηραμένων δαμάσκηνων είναι αρκετή για να μας βοηθήσει
Tα δαμάσκηνα επίσης είναι αρκετά γνωστά για την θετική τους δράση στην αύξηση της συχνότητας των κενώσεων. Οι δράσεις αυτές οφείλονται στις φυτικές ίνες, την υψηλή συγκέντρωση σορβιτόλης και πολυφαινολών. Επίσης συνηθίζεται η πρακτική να μουσκέυουμε δαμάσκηνα σε νερό από βραδίς και το πρωί να καταναλώνουμε το νερό τους και έπειτα τη σάρκα.
- Σύκα
Το καλοκαίρι αν έχουμε βαρεθεί τα ακτινίδια και τα δαμάσκηνα τα σύκα είναι εξίσου καλή επιλογή.
Η πάστα σύκου μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων βελτιώνει σημαντικά την κινητικότητα του εντέρου, τις κενώσεις μας και την κοιλιακή δυσφορία λόγω της καθαρτικής δράσης των συστατικών της.
- Λιναρόσπορος
Για αρχή 1κ.γ. + μισό ποτήρι νερό
Η σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης λιναρόσπορου μαζί με νερό βελτιώνει σημαντικά την κινητικότητα του εντέρου και τον κοιλιακό πόνο. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής συγκέντρωσης υδατοδιαλυτών ινών (παγιδεύουν νερό και αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων) και λόγω της υψηλής συγκέντρωσης λιπαρών τα οποία έχουν μια λιπαντική δράση στο έντερο αυξάνοντας την κινητικότητα του. Εξίσου ανάλογη δράση έχουν και οι σπόροι chia.
- Κεφίρ
1 κεφίρ την ημέρα
Η καθημερινή κατανάλωση κεφίρ με συγκεκριμένα προβιοτικά βελτιώνει την δυσκοιλιότητα, την εντερική μικροχλωρίδα και μειώνει την εντερική φλεγμονή.
Η διατροφική παρέμβαση και η αλλαγή του τρόπου ζωής σε συνεργασία με το διατροφολόγο πάντα θα είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την βελτίωση της δυσκοιλιότητας, η φαρμακευτική αγωγή και οι άλλες παρεμβάσεις έρχονται στη συνέχεια.