ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η σωματική άσκηση συνδέεται στενά με την υγεία, και άρα την ποιότητα ζωής. Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να κινείται για να λειτουργήσει σωστά. Ο ΠΟΥ συνιστά 150-300min μέτριας / 75-100min αερόβιας άσκησης την εβδομάδα. Βέβαια, πολλοί από μας δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να αθληθούν, λόγω δουλειάς γραφείου ή λόγω έλλειψης χρόνου. Όμως είναι σημαντικό να αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάθε μέρα, έστω και για περπάτημα, που ενώ μερικοί το θεωρούν αμελητέο, έχει πολλά οφέλη, όπως τα παρακάτω:

  • Διαχείριση σωματικού βάρους

Σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, η άσκηση παίζει σοβαρό ρόλο στην διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και στην αποφυγή παχυσαρκίας. Βοηθάει επίσης στην απώλεια βάρους και στη αύξηση μυϊκής μάζας, ανάλογα πάντα το είδος και τη συχνότητά της.

  • Ενίσχυση μυών και οστών

Ένας από τους ίσως πιο σημαντικούς λόγους που πρέπει να βάλουμε την σωματική δραστηριότητα στο πρόγραμμά μας είναι η επίδραση που έχει στα κόκκαλα και στους μύες μας. Δυναμώνουν, μειώνοντας τα συμπτώματα αρθρίτιδας και άλλων χρόνιων νόσων, αλλά και την πιθανότητα εμφάνισής τους.

  • Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Με την άθληση δυναμώνουν επίσης οι μύες της καρδιάς και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, καθώς και η αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, παράγοντες που αποτελούν μεγάλο ρίσκο για την υγεία της καρδιάς.

  • Διατήρηση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Η καθημερινή άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και να βοηθήσει την ινσουλίνη να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔΙΙ και μεταβολικού συνδρόμου, αλλά και τη διαχείρισή τους σε περίπτωση που ήδη υπάρχουν.

  • Βελτίωση διάθεσης

Η άσκηση επηρεάζει τη διάθεση λόγω των ουσιών που εκκρίνονται κατά τη διάρκειά της, βοηθώντας μας να διαχειριστούμε το άγχος, στρες, ακόμα και την κατάθλιψη.


Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς μας. Κάποιοι από αυτούς είναι να γραφτούμε σε κάποιο ομαδικό άθλημα, σε γυμναστήριο, ή να κάνουμε περίπατο (ή τρέξιμο) στη φύση, μόνοι ή και με ευχάριστη παρέα (φίλους ή κατοικίδια). Φυσικά, δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση!