ΜΠΑΜΙΕΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ΜΠΑΜΙΕΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι μπάμιες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Αρκετοί τις αποφεύγουν λόγω της κολλώδους υφής τους (Tip: αν τις μουλιάσετε σε νερό και ξύδι πριν το μαγείρεμα, αυτή η υφή χάνεται), όμως έχει σημαντική διατροφική αξία. Δεν έχουν πολλές θερμίδες, αλλά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, κάτι που τις καθιστά ιδανικό φαγητό για όσους ακολουθούν διατροφή. Μερικές από τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι:

-Πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι μπάμιες περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Συγκεκριμένα, η πηκτίνη, όντας πρεβιοτικό, είναι η τροφή των βακτηριών που αποτελούν το μικροβίωμα του εντέρου.

-Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι μπάμιες (όπως βιταμίνες C & A) αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, ουσιών που οξειδώνουν τα κύτταρα, και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Εκτός από την πρόληψη καρκίνου, τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη σωστή λειτουργεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

-Ρύθμιση σακχάρου

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως οι μπάμιες δεν αφήνουν όλα τα σάκχαρα να απορροφηθούν από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την πιο ομαλή αύξηση σακχάρου στο αίμα.  Άτομα με διαβήτη είναι χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής στην κατανάλωσή τους, διότι αλληλεπιδρά με τη μετφορμίνη, φάρμακο για την αντιμετώπιση ΣΔΙΙ. Άτομα με νεφρολιθίαση θα πρέπει επίσης να προσέξουν, καθώς θέλουμε μειωμένη κατανάλωση σε οξαλικά οξέα, και οι μπάμιες ανήκουν στα τρόφιμα πλούσια σε αυτά.

-Προγεννητική υποστήριξη

1 φλιτζάνι μπάμιες περιέχει περίπου το 15% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυλλικό οξύ, απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς συμβάλλει στην δημιουργία νέων κυττάρων και γενετικού υλικού αλλά και στην αποφυγή προβλημάτων του νευρικού σωλήνα.

Τρόποι μαγειρέματος:

Μαγειρεύεται συνήθως κοκκινιστή ή λεμονάτη, με συνοδεία ψαριού, κοτόπουλου, μοσχαριού ή φέτας, αλλά εξίσου νόστιμη είναι τηγανητή με κουρκούτι (ή στο air fryer), με  ντιπ γιαουρτιού ή τζατζίκι.

Μπορεί επίσης να γίνει τουρσί αλλά και να καταναλωθεί ωμή, σκέτη ή σε σαλάτα.