ΓΛΥΚΟΖΗ & ΣΑΚΧΑΡΟ

ΓΛΥΚΟΖΗ & ΣΑΚΧΑΡΟ

Η γλυκόζη (η «βενζίνη» του οργανισμού μας) είναι ένα είδος απλού υδατάνθρακα, και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς αποτελεί μια από τις τρεις βασικές πηγές ενέργειας, μαζί με την πρωτεΐνη και το λίπος. Τα επίπεδά της στο αίμα είναι αυτό που ουσιαστικά ονομάζουμε σάκχαρο.

Όταν τα επίπεδά της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά (υπογλυκαιμία) ή υψηλά (υπεργλυκαιμία), μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα κρατάμε σταθερά.

Τα συχνά σκαμπανεβάσματα της γλυκόζης αίματος «στρεσάρουν» τα όργανα που το διαχειρίζονται, όπως πάγκρεας, συκώτι και επινεφρίδια, οδηγώντας σε μια αδιάκοπη προσπάθεια του σώματος μας να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης του σταθερά, καταλήγοντας τελικώς στην εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων ενέργειας του. Επίσης είναι πιθανό  μακροχρόνια να αναπτυχθούν διάφορα προβλήματα όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και σακχαρώδης διαβήτης τύπου II.

Η διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αποτελεί μια από τις πιο γρήγορες, αποτελεσματικές και μη επεμβατικές μεθόδους σταθεροποίησης επιπέδων ενέργειας στο σώμα μας και στην αποτροπή εμφάνισης πιθανών συμπτωμάτων, όπως χρόνια κόπωση, υπνηλία, θολή σκέψη, κατάθλιψη, λιγούρες, συχνοουρία και αίσθημα αφυδάτωσης, τα οποία εμφανίζονται μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες (όπως πατάτα / ρύζι / λευκό ψωμί, ή συνοδεία γλυκών κ.α.). Αυτό συμβαίνει λόγω αδυναμίας αποτελεσματικής διαχείρισης τους από το σώμα μας.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες από την άλλη, λόγω της σύνθεσής τους αλλά και επειδή έχουν φυτικές ίνες, διασπώνται από το σώμα πιο αργά από τους απλούς και έτσι αποτελούν για τον οργανισμό μια πιο σταθερή πηγή ενέργειας.  Αυτό τους καθιστά μια καλύτερη επιλογή, εφόσον βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας και δεν δημιουργούν τόσο απότομες καμπύλες γλυκόζης.

Ειδικά για τα άτομα με διαβήτη, είναι σημαντικό να καταναλώνουν σύνθετους υδατάνθρακες, καθώς η γλυκόζη απελευθερώνεται στο αίμα πιο σταδιακά, άρα υπάρχει μειωμένος κίνδυνος απότομης αύξησης σακχάρου. Εξίσου σημαντικό είναι να καταναλώνουν γενικά τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, για τις οποίες θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Πώς να διαχειριστώ σωστά το σάκχαρο μου;

  • Κατανάλωση υδατανθράκων προς το τέλος του γεύματος (πρώτα η σαλάτα)
  • Αύξηση φρούτων & λαχανικών
  • Συνδυασμός φρούτων με ξηρούς καρπούς
  • Προσθήκη 1κσ μηλόξυδου στο γεύμα ή πριν
  • Καθημερινή φυσική δραστηριότητα
  • Επαρκής ύπνος