ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η Βιταμίνη D, είναι μια απαραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σχηματίζεται στον οργανισμό μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα. Κάθε κύτταρο του σώματός μας έχει υποδοχείς για αυτή και η ίδια συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη.

Λειτουργίες βιταμίνης D :
• Βοηθάει το σώμα μας να απορροφήσει φώσφορο και ασβέστιο, ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία για γερά οστά. Η βιταμίνη D προστατεύει από την εμφάνιση οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας που λεπταίνει και αδυνατίζει τα οστά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να σπάσουν.
• Βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
• Συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς (μείωση χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης) αλλά και στην πρόληψη εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πηγές βιταμίνης D
• Καλύτερη πηγή της βιταμίνης αυτής είναι φυσικά ο ήλιος! Το 90% προέρχεται από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο για 15-20 λεπτά την ήμερα, όχι φυσικά τις ώρες που ο ήλιος καίει, με εκτεθειμένα τα περισσότερα μέρη του δέρματός μας είναι αρκετά για να προσλάβουμε την απαιτούμενη ποσότητα.
• Το υπόλοιπο 10% το προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας ή από τα συμπληρώματα.

Τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι:

  • Λιπαρά ψάρια (ρέγγα, σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί)
  • Στρείδια
  • Μουρουνέλαιο
  • Μοσχαρίσιο συκώτι
  • Αυγά (κρόκος)
  • Τυρί
  • Μανιτάρια
  • Μαργαρίνη
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και γάλα

Ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού (~50%) έχει έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη, καθώς περνάμε τον χρόνο μας σε εσωτερικούς χώρους ή φοράμε αντηλιακό, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η σύνθεσή της.
Επιπλέον, δεν προσλαμβάνουμε αρκετή από τα τρόφιμα, λόγω του δυτικού τρόπου διατροφής.

Έλλειψη της D προκαλεί:
• Στα παιδιά ραχίτιδα, μια ασθένεια κατά την οποία τα οστά γίνονται μαλακά, αδύναμα και παραμορφωμένα
• Απώλεια οστικής πυκνότητας που οδηγεί σε κατάγματα και οστεοπόρωση
• Αποδυνάμωση μαλλιών
• Θλίψη/κατάθλιψη
• Αίσθημα κούρασης
• Αποδυνάμωση ανοσοποιητικού συστήματος

ΣΗΠ – 400IU για βρέφη 7-11 μηνών,
600IU για άτομα >1 έτους, έγκυες & θηλάζουσες. Συστήνεται επίσης η πρόσληψη 800IU για άτομα >71 ετών.