ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΩΣΗΣ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΩΣΗΣ

Η ζύμωση είναι μία τεχνική συντήρησης τροφίμων που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με σκοπό την κατανάλωση αυτών των τροφίμων εκτός εποχής τους. Είναι μια φυσική διαδικασία όπου παράγονται μικροοργανισμοί, μέσω ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης, (όπως οι μύκητες και τα βακτήρια) και μετατρέπουν τους υδατάνθρακες (όπως το άμυλο και τα σάκχαρα) σε αλκοόλες και οξέα, τα οποία δρουν ως φυσικό συντηρητικό και δίνουν στο τρόφιμο μια διακριτική οξύτητα.

Μερικά προϊόντα ζύμωσης είναι το γιαούρτι, το τυρί, το κεφίρ, το τουρσί ή το Kimchi, το κρασί, η μπύρα, το προζυμένιο ψωμί, η σάλτσα σόγιας και άλλα.

Η ζύμωση ενισχύει την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων, γνωστά ως προβιοτικά. Πώς όμως η κατανάλωση προβιοτικών και προϊόντων ζύμωσης μας βοηθά;

Βελτίωση πεπτικού συστήματος

Τα προβιοτικά που παράγονται στη ζύμωση βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των «καλών» βακτηρίων στο έντερο και στην ανακούφιση πεπτικών προβλημάτων όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός και αέρια, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ασκούν θετική επίδραση για όσους πάσχουν από σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Το μικροβίωμα του εντέρου έχει μεγάλη επίδραση στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου, ενώ μας βοηθά να αναρρώσουμε και πιο γρήγορα από μια ασθένεια.

Ακόμη, τα προϊόντα ζύμωσης είναι συχνά πλούσια σε βιταμίνη C, σίδηρο και ψευδάργυρο, όλα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Η ζύμωση βοηθά στη διάσπαση θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα, βοηθώντας στην ευκολότερη πέψη τους, άρα και στη μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους. Για παράδειγμα, η λακτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο του γάλακτος, διασπάται κατά τη ζύμωση σε πιο απλά σάκχαρα. Έτσι, προϊόντα όπως γιαούρτι και κεφίρ είναι πιο εύκολο να καταναλωθούν από πολλά άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Επίσης μέσω της κατανάλωσης ζυμωμένων τροφίμων αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να παράγει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Βιταμίνης Κ.

Τρόποι κατανάλωσης:

Αντικατάσταση κανονικού ψωμιού με προζυμένιο.

Smoothies με βάση κεφίρ/ γιαούρτι.

Προσθέστε μια κουταλιά τουρσί στα γεύματά σας.