ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

 

Το κουνουπίδι , ένα πολύ υποτιμημένο λαχανικό,  θεωρείται superfood, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες C και K, φυτικές ίνες και άλλα.  Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή με dressings και μπαχαρικά, ωμό, βραστό, στον φούρνο ή στο air fryer, σε smoothies για extra θρεπτικά συστατικά, ως αντικατάστατο ρυζιού, ζύμη πίτσας ή πουρέ πατάτας για λιγότερο υδατάνθρακα.

1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Η σουλφοραφάνη που περιέχει το κουνουπίδι δρα ως αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το οξειδωτικό στρες, διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και των ματιών.

2. Υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη

Αποτελεί σημαντική πηγή χολίνης, θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την μνήμη, την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την καλή και σταθερή διάθεση.

3. Βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα

Έχοντας αρκετή ποσότητα θείου, λαχανικά όπως το κουνουπίδι μπορούν να βελτιώσουν την εντερική υγεία και κατά συνέπεια την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μολύνσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το θείο συμβάλλει στην παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία με τη σειρά της βοηθάει στην διατήρηση και ανάπλαση εντερικών κυττάρων, αλλά δρα και ως αντιοξειδωτικό.

4. Βελτιώνει την πέψη και την αποτοξίνωση

Ορισμένα στοιχεία που βρίσκονται στο κουνουπίδι (όπως η σουλφοραφάνη) βοηθούν το σώμα να κάνει αποτοξίνωση λόγω της ευεργετικής τους δράσης στο συκώτι. Λαχανικά όπως αυτό βοηθούν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και απομάκρυνση τοξινών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε θείο. Επίσης, μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης των «κακών» βακτηρίων του εντέρου, προστατεύοντας έτσι το μικροβίωμά του.

5. Βοηθάει την απώλεια βάρους

Το κουνουπίδι είναι σύμμαχος όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος, καθώς έχει πολύ λίγες θερμίδες, υδατάνθρακα, και καθόλου λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.