ΚΑΡΥΔΙΑ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΚΑΡΥΔΙΑ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το περίφημο καρύδι, ο καρπός της καρυδιάς, είναι ίσως η δημοφιλέστερη και αρχαιότερη υπερτροφή στη χώρα μας.

Χάρη στη θρεπτική τους αξία τα καρύδια εντάσσονται στη διατροφή μας ως σνακ από μόνα τους ή σε γλυκά, ως γαρνιτούρα σε σαλάτες ή σε γιαούρτι, ενώ αποτελούν βασικό συστατικό σε μπάρες ενέργειας.

Ας δούμε παρακάτω ορισμένες από τις ευεργετικές τους ιδιότητες:

Εγκεφαλική λειτουργία

Από τα αρχαία χρόνια το καρύδι θεωρούταν ευεργετικό για τον εγκέφαλο λόγω του σχήματός του. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό ίσως όντως ισχύει, λόγω των θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που έχει. Έχει βρεθεί να συνεισφέρει στη βελτίωση συμπτωμάτων Πάρκινσον, κατάθλιψης και άγχους, ενώ φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη, τις μαθησιακές δεξιότητες και την κινητική ανάπτυξη.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή πολλών φυτοχημικών ουσιών που έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Μερικά από αυτά είναι η μελατονίνη, ελλαγικό οξύ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυ-φαινολικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και των νευρολογικών ασθενειών.

Απώλεια βάρους

Ενώ έχουν μεγάλη ποσότητα σε θερμίδες, το σώμα μπορεί να μην τις απορροφά όλες, μειώνοντας έτσι την τελική πρόσληψη θερμίδων. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών και των λιπαρών που περιέχουν τα καρύδια βοηθάει στην διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στο αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα. Έτσι, όχι μόνο ρυθμίζεται πιο εύκολα το βάρος, αλλά και η όρεξη. Ως γνωστόν, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και ΣΔII. Επίσης, οι φυτικές ίνες που περιέχουν βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα.

Πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά

Τα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε από τις τροφές καθώς το σώμα μας δεν έχει την δυνατότητα να τα φτιάξει. Τα Ω-3 εκτός από τη συμβολή τους στη λειτουργία του αναπνευστικού, ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος, ρυθμίζουν τις φλεγμονές και μειώνουν τις βλάβες από το οξειδωτικό στρες.