Τα acai berries είναι μούρα από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, που αποτελούσαν ανέκαθεν μέρος της καθημερινής διατροφής των Βραζιλιάνων, ωστόσο έγιναν γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για ένα σούπερ αντιοξειδωτικό φρούτο, το οποίο οι πολεμιστές στον Αμαζόνιο έτρωγαν πριν από τη μάχη, καθώς δίνει δύναμη, ενέργεια και αντοχή. Είναι ένας λιπαρός καρπός (σαν αυτόν της ελιάς) με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Εκτός από τα τεράστια οφέλη για τον οργανισμό (μεταξύ άλλων είναι πηγή βιταμίνης C, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Α και έχει ήδη μπει στη λίστα με τα super foods), έρευνές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι το μούρο ασάι περιέχει μέχρι και 20 φορές περισσότερα φλαβονοειδή από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Από τα acai berries γίνεται λοιπόν το acai bowl, που στην πραγματικότητα είναι ένα smoothie, που δεν πίνεται αλλά τρώγεται – και μάλιστα μοιάζει πολύ στην υφή του με παγωτό!
Το ασάι το βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή σε σκόνη, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων!
Το καλύτερο, πέρα από τη γεύση του, είναι ότι ο καθένας μας μπορεί να φτιάξει το δικό του acai bowl, γαρνίρωντας το με ότι φρούτα και καρπούς προτιμάει ή ήδη έχει στο σπίτι του.
Συνταγή κλασσικού acai bowl:
Υλικά:
1κσ σκόνη acai
1κτψ μπανάνα (βάλτε τις ώριμες μπανάνες στην κατάψυξη κομμένες σε φέτες να τις έχετε έτοιμες)
1φλ μούρα κατεψυγμένα (μύρτιλα, κράνα, βατόμουρα ή ό,τι άλλο βρείτε)
½φλ γάλα ζωικό ή φυτικό (προτιμάμε με πρωτεΐνη)
Γαρνιτούρα: Εγώ έβαλα μαύρα μούρα, φλίδες αποξηραμένης καρύδας, δημητριακά χωρίς ζάχαρη και κομμάτια ανεπεξέργαστου κακάο (cacao nibs)! Παίξτε ελεύθερα με τη φαντασία σας και βάλτε από πάνω φρέσκα φρούτα, δημητριακά ή και ξηρούς καρπούς/ σπόρους.
Προσοχή μην το παρακάνετε με τις ποσότητες!
Το υγιεινό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχει θερμίδες.
Εκτέλεση:
Βάλτε τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρετε σε μπολ και στολίστε το με τα υπόλοιπα υλικά!
Καλή απόλαυση! 🤤