Τι θα λέγατε για ένα απολαυστικό και υγιεινό κέικ με καρότο; Είναι ιδανικό για πάρτι και πικνίκ, αλλά και ως απογευματινό για μικρούς και μεγάλους. Γίνεται και χωρίς frosting για μια ακόμα πιο healthy εκδοχή, αλλά και για να μεταφέρεται εύκολα χωρίς να φοβόμαστε μη λιώσει (πχ να το πάρουμε στη δουλειά ή στο σχολείο).
Υλικά
Για το κέικ:
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 2 ½ φλ αλεύρι βρώμης
- 2κγ κανέλα
- 2κγ μαγειρική σόδα
- ½ κγ αλάτι
- ¼ κγ μοσχοκάρυδο
- ¼ κγ baking powder
- 2 φλ. ζάχαρη καστανή αλεσμένη
- 4 μεγάλα αυγά
- ⅔ φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. γιαούρτι 2%
- 2κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 2 ⅔ φλ. καρότα τριμμένα
Για το frosting:
- 225gr τυρί κρέμα light σε θερμοκρασία δωματίου
- ¼ φλ. γιαούρτι 2% (στραγγίζουμε εάν έχει εμφανές υγρό στην επιφάνειά του, αλλιώς δε θα πήξει σωστά)
- ¼ φλ μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1κγ εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Για το κέικ:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψεκάζουμε ένα ταψί 23x33cm με αντικολλητικό σπρέι.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, σόδα, κανέλα, αλάτι, μοσχοκάρυδο και baking powder.
- Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ομογενοποιηθούν. Έπειτα προσθέτουμε το λάδι και το γιαούρτι, και τέλος τη βανίλια.
- Βάζουμε το περιεχόμενο του μικρού μπολ στο μεγάλο και ανακατεύουμε, και μετά προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
- Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Για το frosting:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα μίξερ στη μεσαία ταχύτητα για μερικά λεπτά.
- Γαρνίρουμε με το frosting όταν το κέικ έχει εντελώς κρυώσει.
Tips: Για παραπάνω crunch, γεύση και φυτικές ίνες μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα του κέικ ξηρούς καρπούς (ή και σταφίδες!).
Η συνταγή αυτή γίνεται και muffins, απλά θα πρέπει να ψήσουμε λιγότερο, ανάλογα τον φούρνο.