Τόσο η Κομπούχα όσο και το κεφίρ προσφέρουν ένα γλυκόξινο αεριούχο ρόφημα, γεμάτο προβιοτικά. Η προετοιμασία τους διαρκεί λίγο περισσότερο σε σχέση με άλλες συνταγές ροφημάτων, καθώς πρέπει να προμηθευτούμε την καλλιέργεια μικροοργανισμών και να γίνει η διαδικασία της ζύμωσης. Μόλις ολοκληρωθεί η βασική διαδικασία, όσο έχουμε φαντασία, μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορους συνδυασμούς και να απολαύσουμε το δημιούργημά μας!
Για να ετοιμάσουμε kombucha χρειαζόμαστε συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών, δηλαδή το ζυμομύκητα scoby (Symbiotic Culture Of Bacteria & Yeast) τον οποίο θα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών ή στο Διαδίκτυο.
Το κεφίρ είναι παρόμοιο με την kombucha, αλλά η καλλιέργεια είναι διαφορετική και σαν βάση δεν χρειαζόμαστε τσάι, αλλά γάλα.
Notes: Θα διαπιστώσετε με τον καιρό πως ο μύκητας του κεφίρ μεγαλώνει. Έχετε 2 επιλογές: να προσθέτετε περισσότερο γάλα για την παρασκευή μεγαλύτερης ποσότητας ροφήματος κεφίρ ή να το «κόψετε» ώστε να έχετε πάντα ποσότητα γύρω στα 100γρ. Επειδή όμως ο μύκητας είναι τόσο πολύτιμος, μην τον πετάτε, χαρίστε τον! Βάλτε τον σε ένα βαζάκι με λίγο γάλα στο ψυγείο μέχρι να σας ζητήσει κάποιος φίλος σας.
Η ζύμωση πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι σε ψύξη. Γι’ αυτό εάν θέλετε να σταματήσετε την παρασκευή του κεφίρ (π.χ στις διακοπές σας) βάλτε τον μύκητα σε λίγο γάλα (να καλυφθούν οι σπόροι) στο ψυγείο.
Η σπιτική ζύμωση είναι εξαιρετικά απλή και παρέχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων γεύσης για να προσθέσετε στη διατροφή σας. Όταν ετοιμάζετε τα σπιτικά προβιοτικά σας, να είστε βέβαιοι ότι είναι πραγματικά ωφέλιμα, αγνά, πλούσια σε υγιή βακτήρια που αναζωογονούν τον οργανισμό και ενισχύουν την υγεία μας.
Για την kombucha
Υλικά:
- καθαρό μύκητα scoby
- κατσαρολάκι με 2 λίτρα νερό
- 1 γυάλινο δοχείο
- 80 γραμμάρια λευκή (ή καστανή) ζάχαρη
- 2 λίτρα νερό
- 6 σακουλάκια πράσινο τσάι καλής ποιότητας ή μαύρο ή 10 γραμμ. αποξηράμενο
- μία πετσέτα
Εκτέλεση:
- Βάζετε τον μύκητα σε ένα γυάλινο μπολ με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βράζετε το νερό στο κατσαρολάκι και ρίχνετε το τσάι. Αφήνετε για 15 λεπτά και μετα το σουρώνετε.
- Ρίχνετε τη ζάχαρη στο τσάι και το βάζετε το γυάλινο δοχείο. Ανακινείτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνετε ανοιχτό το πώμα μέχρι το τσάι να κρυώσει. Μη βάζετε το μύκητα στο ζεστό νερό γιατί θα «πεθάνει» και απαγορεύεται να το βάλετε σε οποιοδήποτε μεταλλικό σκεύος. Γίνεται διαφορετικό, ανάλογα με το είδος της ζάχαρης και ανάλογα με την ποικιλία του τσαγιού.
- Ρίχνετε περίπου το 10% από το υγρό στο οποίο βρίσκεται ο μύκητας, μέσα στο δοχείο και βάζετε τον μύκητα στο δοχείο.
- Κλείνετε το δοχείο με την πετσέτα για να το προστατέψετε από σκόνη και έντομα. Το αφήνετε για 8 μέρες σε ζεστό και σκιερό μέρος. Δεν χρειάζεται φως.
- Βγάζετε τον μύκητα από το βάζο με γάντια και το ρόφημα είναι έτοιμο.
- Ξεπλένετε τον μύκητα προσεκτικά με νερό και ξεκινάτε από την αρχή.
Για το κεφίρ:
Υλικά:
- μισό λίτρο φρέσκο γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο ή ακόμα και εναλλακτικά μη γαλακτοκομικά όπως γάλα καρύδας ή αμυγδάλου)
- 2κ.σ. σπόρους κεφίρ
- Σουρωτήρι πλαστικό
- Γυάλινο βάζο
- Λαστιχάκι
- Γάζα ή χαρτί κουζίνας
Εκτέλεση:
- Βάλτε 2κ.σ. σπόρους κεφίρ μέσα σε ένα γυάλινο βάζο.
- Προσθέστε στο βάζο το γάλα σας.
- Σκεπάστε το βάζο με χαρτί κουζίνας ή ένα ύφασμα που να “αναπνέει” όπως είναι η γάζα και ασφαλίστε το με ένα λαστιχάκι. Σημειώστε την ώρα και την ημέρα και αφήστε το βάζο στον πάγκο της κουζίνας σας για 24 ώρες (μπορεί να χρειαστούν μόνάχα 12 ώρες το καλοκαίρι).
- Μετά από 24 ώρες, με μία ξύλινη κουτάλα, ανακατέψτε το κεφίρ. Θα πρέπει να είναι πυκνό. Χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό σουρωτήρι, στραγγίξτε το κεφίρ ώστε να διαχωρίσουν οι κόκκοι από το γάλα κεφίρ.
- Μεταφέρετε σε καθαρό γυάλινο δοχείο και αποθηκεύστε στο ψυγείο.