Ο παντζαροχυμός περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Επίσης είναι γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, βεταϊνη και πολυφαινόλες, ανάμεσά τους η ρεσβερατρόλη και η κερκετίνη.
Πιο συγκεκριμένα, ο βολβός του παντζαριού έχει υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη C, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο και το κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για την ευρυθμία του νευρικού συστήματος και της μυϊκής λειτουργίας.
Τα πράσινα φύλλα του παντζαριού είναι εξίσου πλούσια σε θρεπτικές ουσίες όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β6, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Επίσης, καταναλώνοντάς τα προσλαμβάνουμε υψηλή ποσότητα φυτικών ινών μαζί με βιταμίνη Α, ασβέστιο και σίδηρο. Τα φύλλα του παντζαριού περιέχουν ακόμα περισσότερο σίδηρο και από το σπανάκι.
Οφέλη για την υγεία:
- Πλούσιο σε φυτικές ίνες που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα της χοληστερόλης.
- Έχει αντικαρκινική δράση: Η βητακυανίκη, μια χρωστική φυτική ουσία που δίνει στο παντζάρι το πλούσιο μωβ-βυσσινί χρώμα του αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που, σύμφωνα με έρευνες, καταστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου.
- Συμβάλλει στην τόνωση του οργανισμού και τις διαδικασίες αποτοξίνωσής του ήπατος.
- Βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
- Ενισχύει την πνευματική οξυδέρκεια. Ενδέχεται να επιβραδύνει και την άνοια.
Βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση: Πιο συγκεκριμένα, τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στον παντζαροχυμό, προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του οργανισμού, με αποτέλεσμα το οξυγόνο να διοχετεύεται καλύτερα σε όλα τα όργανα και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των μυϊκών ιστών.
Συνταγή για αθλητικό – αντιοξειδωτικο χυμό
Υλικά:
– 1φλ φυσικό ζωμό από παντζάρια
– 1 μπανάνα κατεψυγμένη
– 1κσ σπόρους chia
– 1κσ πρωτεΐνη αρακά
– 1κγ λιναρόσπορο
– 1κγ σκόνη Μάκα
– 1κγ κακάο Nibs
Εκτέλεση:
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και σερβρίρουμε.
Καλή απόλαυση!