Χανιώτικο Μπουρέκι – Η Παραδοσιακή συνταγή των Χανιών που θα λατρέψετε.
Είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά φαγητά με λαχανικά που σερβίρεται στην Κρήτη καθώς συνδυάζει γεύση, διατροφική αξία και παράδοση. Τα λαχανικά, μυρωδικά και η μυζήθρα, δίνουν μια απίστευτη αρμονία στο πιάτο. Είναι ένα πλήρες και σωστά ισορροπημένο φαγητό καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες (κολοκυθάκια, σουσάμι), πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (μυζήθρα, γιαούρτι, αυγά), υδατάνθρακες (πατάτες, λαχανικά, παραδοσιακό φύλλο) και τέλος περιέχει παρθένο ελαιόλαδο (πλούσιο σε βιταμίνη Ε και γνωστό για την αντιοξειδωτική του ικανότητα).
Για το φύλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 100 ml τσικουδιά ή χυμός λεμονιού
- 250 ml νερό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την γέμιση
- 1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση φρέσκιες)
- 1 κιλό κολοκυθάκια πρωτοφαντά (τρυφερά της εποχής χωρίς πολλούς σπόρους)
- 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
- 500 γραμ. πηχτόγαλο χανίων ή ξινομηζύθρα
- 500 γραμ. ανθότυρο φρέσκο θρυμματισμένο
- 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1φλ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 μεγάλα αυγά
Για την επιφάνεια της πίτας
- λίγο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση:
- Για το φύλλο: Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, την τσικουδιά ή το λεμόνι, το νερό και το αλάτι, τα ανακατεύουμε με τα χέρια και πλάθουμε ζωηρά μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία, λεία μαλακή ζύμη. Τη βάζουμε σε μια λεκάνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο φύλλα 2-3 χιλιοστών. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε εσείς, υπάρχει έτοιμο.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες, στο χέρι ή σε μαντολίνο. Τις βάζουμε σε μπολ.
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες τους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα αλατίζουμε, τα βάζουμε σε τρυπητό σκεύος να στραγγίξουν καλά και μετά σε μπολ.
- Αλατοπιπερώνουμε και τις πατάτες.
- Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί και απλώνουμε τη μία ζύμη που έχουμε κάνει φύλλο. Φροντίζουμε να καλύπτει το φύλλο τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση. Επειδή το φύλλο έχει ελαστικότητα, την τεντώνουμε λίγο, ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα. Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Έπειτα στρώνουμε το μισό πηχτόγαλο και το μισό ανθότυρο.
- Επαναλαμβάνουμε μια φορά τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι, αλεύρι, τυριά.
- Σε μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε το χυλό και περιχύνουμε το μπουρέκι.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα.
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια του φύλλου, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί. Αλείφουμε με πινέλο και ελάχιστο λάδι την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα ή στους 200 βαθμούς C με αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- Μετά από τα πρώτα 10′ του ψησίματος χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς C ή στους 160 C, αντίστοιχα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού.
Σερβίρουμε το μπουρέκι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.