ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗ

Ήρθε επιτέλους η εποχή τους! Όλοι τα αγαπήσαμε, είτε με σοκολάτα είτε σκέτα. Έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορες άλλες εκδοχές τους, όπως με αλεύρι ολικής ή βρώμης, φρούτα, φυστίκι και φυσικά χωρίς ζάχαρη. Τα προτιμούμε από τους κουραμπιέδες, γιατί έχουν πιο αγνά υλικά. Παρακάτω έχω μια συνταγή για μελομακάρονα με χουρμάδες και βρώμη, χωρίς ζάχαρη. Για αυτά, το ψήσιμο είναι προαιρετικό, οπότε μπορείτε να τα κάνετε energy bites και μπάρες. Βέβαια, εννοείται ότι δεν πειράζει αν φάμε από την παραδοσιακή συνταγή αλλά μια δοκιμή θα σας πείσει!

Υλικά

  • 9 βασιλικοί χουρμάδες
  • 1/2 πορτοκάλι σε χυμό
  • 1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα)
  • 1 1/2 κούπα βρώμη
  • 2 κούπες τριμμένο καρύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κ.γ. κανέλλα (κοφτό)
  •  1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • Τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα.

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

  1. Βράζουμε ένα φλυτζάνι μέλι, ένα φλυτζάνι νερό και 1 ξυλάκι κανέλας, και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα:

  • Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 20-30 λεπτά χωρίς το κουκούτσι και μετά τους πολτοποιούμε στο μούλτι.
  • Τοποθετούμε τους λιωμένους χουρμάδες σε ένα μπολ.
  • Αλέθουμε βρώμη και καρύδια και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ με τους χουρμάδες. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε με το χέρι.
  • Το μείγμα γίνεται σαν πάστα. Παίρνουμε και πλάθουμε ένα ένα τα μελομακάρονα.
  • Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά.
  • τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι όσο είναι ζεστά, πασπαλίζουμε με καρύδι και αφήνουμε να κρυώσουν. Για μία πιο σοκολατένια γεύση, μπορείτε να τα βουτήξετε σε κουβερτούρα.

Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!