Συνηθίζεται κατά τη θρησκεία κάθε Τετάρτη και Παρασκευή να τρώμε όσπρια ή λαδερά. Μια εναλλακτική των κοκκινιστών είναι τα παρακάτω φασολάκια με μανιτάρια και σάλτσα μουστάρδας.
Τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας και θρεπτικών συστατικών, ιδανική για άτομα που δεν τρώνε κρέας.
Μπορεί η συνταγή να ακούγεται ασυνήθιστη, αλλά τη δοκίμασα και ήταν ΥΠΕΡΟΧΗ.
Υλικά συνταγής:
- 700 γρ. φασολάκια, φρέσκα και καθαρισμένα ή κατεψυγμένα
- 500 γρ. λευκά μανιτάρια
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 3 κσ ελαιόλαδο
- 1 κγ κόλιανδρος σε σκόνη
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Μισό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
Για τη σάλτσα:
- 3κσ ελαιόλαδο
- 3κσ μουστάρδα απαλή
- 2κσ μηλόξιδο ή λευκό κρασόξιδο
- Τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένα (προαιρετικά)
- 1κγ θυμάρι ξερό
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ζεματίζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 6-7 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όσο μαλακά μας αρέσουν.
3. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό (στο οποίο ιδανικά βάζουμε και μερικά παγάκια) ώστε να σταματήσει ο βρασμός τους και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
3. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα νοτισμένο πανί και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
4. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
5. Μόλις ροδίσουν, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και τον άνηθο. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα ανακατεύουμε με τα βρασμένα φασολάκια.
Σάλτσα:
6. Βάζουμε σε ένα μπλέντερ ή στο μούλτι όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής σάλτσα. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Μπορείτε να προσθέσετε 2 μέτριες πατάτες στην αρχή του βρασμού, διαφορετικά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με φέτα και παξιμάδι.
Καλή απόλαυση!