Σε ορισμένα μέρη της Eλλάδας, αλλά και του κόσμου, συνηθίζουν να τρώνε τα όσπρια με ρύζι (π.χ., φακόρυζο, φασουλόρυζο κ.λπ.).
It may seem at first a traditional tasty variation, but in essence it is something more.
Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος.
It is no coincidence, then, that the φακόρυζο is one of the most energy dishes of arab cuisine, since the protein that gives is of high nutritional value and highly necessary for the proper functioning of the body!
Επιπλέον συνδυάζοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως τα όσπρια, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ενισχύετε την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να βάζετε λεμόνι στη σαλάτα με τις φακές ή να φάτε ένα ακτινίδιο μετά από το σπανακόρυζο.
Η εικονιζόμενη συνταγή περιέχει σαλάτα οσπρίων με φασόλια μαυρομάτικα (άνιθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, ντοματίνια, ντόπιο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι! Συνδυάστηκε με ριζότο απο μιξ ρυζιού-κινόα με κουρκουμά και λίγο φρέσκο βούτυρο το οποίο περιέχει βουτυρικό οξύ που συμβάλλει στην βελτίωσή της λειτουργίας του εντέρου!