ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΩΙΝΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΩΙΝΟΥ

Το πρωινό αναφέρεται συχνά ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Γι’ αυτό λοιπόν η ποιότητά του πρέπει να είναι όσο καλύτερη γίνεται, έτσι ώστε να εφοδιάσουμε το σώμα μας από το πρωί με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το συνηθέστερο ελληνικό πρωινό αποτελείται από τυρόπιτα και καφέ, γεύμα το οποίο δεν ευνοεί την σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Παρακάτω θα βρούμε εναλλακτικές για κάθε κομμάτι του το ιδανικού πρωινού μας.

  • Ψωμί

Υπήρξε ανέκαθεν κομμάτι του πρωινού. Προτιμάμε ψωμί ολικής αντί λευκού, καθώς τα προϊόντα ολικής είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα σφολιατοειδή, καθώς κρύβουν πολλά λιπαρά.

  • Δημητριακά

Τα δημητριακά πρωινού είναι ένας εύκολος και γευστικός τρόπος να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψή μας σε φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες. Προτιμάμε λοιπόν τα ολικής άλεσης (ή βρώμη), και αποφεύγουμε εκείνα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα γλυκαντικών και σοκολάτας. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με γάλα/ γιαούρτι και φρέσκα φρούτα.

  • Πρωτεΐνη

Μια breakfast-friendly επιλογή είναι τα αυγά, καθώς μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους και να συνοδευτούν με φρέσκια πχ τροφή λαχανικά ή χυμό φρούτων. Οι βιταμίνες και τα λιπαρά που περιέχουν δρουν ευεργετικά στον οργανισμό μας, γι’ αυτό τα προτιμάμε. Εναλλακτικά επιλέγουμε κοτόπουλο ή τόνο, ενώ αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα αλλαντικά όπως ζαμπόν/σαλάμι ή λουκάνικα.

  • Γαλακτοκομικά

Γιαούρτι, γάλα ή τυρί, συνήθως αποτελεί μέρος του πρωινού για όλες τις ηλικίες. Πολλά γαλακτοκομικά όμως περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, οπότε προτιμάμε κανονικό γιαούρτι αντί επιδόρπιο γιαουρτιού, μη βιομηχανοποιημένα τυριά και γάλα χωρίς πρόσθετες γεύσεις.

  • Fruit

Προτιμάμε φρέσκα φρούτα εποχής, και όχι επεξεργασμένους χυμούς λόγω των σακχάρων και άλλων πρόσθετων που περιέχουν.

  • Καφές

Σε περίπτωση που θέλουμε καφέ, επιλέγουμε σκέτο ή με καστανή ζάχαρη και λίγο/καθόλου γάλα, αποφεύγοντας τα σιρόπια/ κρέμες ή σαντιγύ.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πειράζει αν κάποια μέρα θελήσουμε να φάμε κάτι διαφορετικό, όπως τυρόπιτα, κέικ κλπ, αλλά γενικά στην ρουτίνα μας να τρεφόμαστε σωστά και να παίρνουμε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από τα γεύματά μας.