The cocoa powder is a nutritious food with a special call it bittersweet taste. The seeds of the cacao is rich in fat, but most of these are removed during the processing of the receipt of the dust, by giving us the well-known cocoa butter!
From a nutritional point of view, the cocoa has a high content in minerals and trace elements, such as magnesium, copper, manganese, iron, phosphorus, potassium and zinc! In addition, it is considered one of the richest sources of polyphenols, antioxidants that affect many biological processes.
In particular:
- Ανεβάζει τη διάθεση – το κακάο ανεβάζει τα ύψη συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τα επίπεδα ευεξίας!
- Μειώνει το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφράγματος, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης, αλλά επιπρόσθετα έχει και αντιπηκτικές ιδιότητες (λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει).
- Βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, προστατεύοντας από Διαβήτη τύπου ΙΙ.
- Προστατεύει το νευρικό σύστημα και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία – λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, διεγείρει την αιμάτωση του εγκεφάλου.
- Προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από φθορές.
- Προφυλάσσει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες – Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο επιδιορθώνουν τη ζημιά των ελεύθερων ριζών μειώνοντας το ρίσκο κάποιων καρκίνων.
Επειδή έχει επεξεργαστεί σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία, η σκόνη κακάο διατηρεί όλα της τα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά της και γι’αυτό περιγράφεται και ως ωμή. Η διαφορά λοιπόν αυτή στη θερμοκρασία επεξεργασίας των σπόρων, είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στη σκόνη που θα βρεις στα καταστήματα με βιολογικά (biozin.gr) και αυτή του σούπερ μάρκετ (ή αλλιώς ανάμεσα στο cacao και στο cocoa).
Αν προστεθει έστω και λίγο γάλα (ζωικό) στο κακάο, η διατροφική του αξία ξαφνικά μειώνεται αρκετά, καθώς το γάλα παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών.
Ρόφημα Κακάο
Ingredients:
– 1 φλιτζ. νερό (Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με με φυτικό ρόφημα καρύδας/βρώμης κα.)
-1 κ.γ γεμάτο κακάο σκόνη (εγώ επέλεξα το εικονιζόμενο απο biozin)
– 1 piece of ginger τριμμενο (optional)
– 1 cinnamon stick (optional)
– 1κγ μέλι (στο τέλος) ή στέβια ή ζάχαρη χουρμά/καρύδας κα.
Instructions:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπρίκι, σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί το κακάο.
- Αφήνουμε το ρόφημα να πάρει μία ελαφριά βράση, για περίπου 1’ από το σημείο κοχλασμού.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε την κανέλα, βάζουμε τη γλυκασιά μας (μέλι, στέβια, κλπ) και σερβίρουμε σε κούπα.
Bon appétit!