ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, μια βιταμίνη που προσλαμβάνεται από την τροφή ή συμπληρώματα. Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αναιμία και σκορβούτο. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C.

Πιο πλούσιες πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, η τομάτα, το ακτινίδιο.

Όταν το άτομο καταναλώνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων/λαχανικών την ημέρα, η πρόσληψη βιταμίνης C ανέρχεται σε ~200mg/μέρα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C αλλοιώνεται με το μαγείρεμα, την έκθεση στον ατμοσφαιρικό αέρα και το φως καθώς και από την παρατεταμένη αποθήκευση και μεταφορά τους.

Η βιταμίνη C έχει αρκετούς σημαντικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό μεταξύ των οποίων είναι:

✴️ Σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην παραγωγή λεμφοκυττάρων, που προστατεύουν το σώμα από λοιμώξεις, και τα βοηθά στην αποτελεσματικότητά τους ενάντιας επιβλαβών μορίων, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Χαμηλά ποσοστά βιταμίνης C έχει βρεθεί να συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας και είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις

✴️ Διατήρηση της καλής λειτουργίας των αγγείων, των οστών, των δοντιών, του δέρματος, των τενόντων και των αρθρώσεων λόγω της συμμετοχής της στην παραγωγή του κολλαγόνου

✴ Σημαντική αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή, η συμμετοχή στην προστασία από τοξικές ουσίες

✴️ Απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο

Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Η βιταμίνη C μετατρέπει τον σίδηρο σε μορφή που απορροφάται πιο εύκολα, και άρα ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα που δεν τρώνε κρέας ή έχουν αναιμία. ( 100mg βιταμίνης C μπορεί να αυξήσουν την απορρόφηση σιδήρου κατά 67%.)

✴ Συμμετοχή στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, ουσιών που είναι πολύ σημαντικές στην επικοινωνία των κυττάρων του εγκεφάλου μεταξύ τους και με τα μυϊκά και ενδοκρινικά όργανά μας.

Η ενδεδειγμένη ποσότητα βιταμίνης C απορροφάται ευκολότερα, όταν λαμβάνεται μαζί με τα γεύματα & έχει ευεργετικά αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικα.

Για ασθένειες/κρυολόγημα: Ανάλογα με την κατάσταση, 1000mg ημερησίως είναι η πιο ενδεδειγμένη ποσότητα.

Για καλή υγεία: 200-500mg/μέρα 🍊🍋🍓🥝🥦🍅