ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ;

ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ;

Ένα full-body detox συνήθως περιλαμβάνει μία δίαιτα για την αφαίρεση τοξινών από το σώμα. Όμως, το σώμα είναι ικανό να τις αφαιρέσει μόνο του, χωρίς διατροφική παρέμβαση. Μπορούμε όμως να το βοηθήσουμε να κάνει τη δουλειά του καλύτερα με τους παρακάτω τρόπους:

  • Ύπνος

Η  ποιότητα και η ποσότητα ύπνου είναι σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ξεκουράζει τον εγκέφαλο και συμβάλλει στην απομάκρυνση τοξινών. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά (περίπου 8 ώρες κάθε βράδυ), ο εγκέφαλος δεν έχει χρόνο να εκτελέσει αυτές τις λειτουργίες, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως άγχος, υψηλή αρτηριακή πίεση κλπ.

  • Νερό

Το νερό κάνει πολλά περισσότερα από το να «σβήνει» τη δίψα. Συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, ενισχύει τις αρθρώσεις, βοηθάει στην πέψη και αποτοξινώνει το σώμα. Η αποτοξίνωση γίνεται καθώς το νερό μεταφέρει τα μη απαραίτητα μόρια από το αίμα και τα διώχνει μέσω της ούρησης, της αναπνοής ή της εφίδρωσης.

Υπενθυμίζω πως η ημερήσια πρόσληψη νερού πρέπει να είναι περίπου 30-35ml ανά kg σωματικού βάρους, αριθμός που αλλάζει ανάλογα τη διατροφή, την κατάσταση υγείας και τον τρόπο ζωής.

  • Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρά μας από την οξείδωση. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά (όπως βιταμίνες C , A)  μπορεί να αντιμετωπίσει το οξειδωτικό στρες, και να βοηθήσει το σώμα να απομακρύνει τις τοξίνες.

Αντιοξειδωτικά βρίσκουμε σε φρούτα, λαχανικά, μέλι, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, κακάο, καφέ, πράσινο τσάι κλπ.

  • Πρεβιοτικά

Το έντερο είναι ακόμα ένα όργανο με τον δικό του μηχανισμό αποτοξίνωσης. Για να το κάνει όμως αυτό, πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια σωστή διατροφή και καλή στοματική υγεία. Τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών, δηλαδή των «καλών» βακτηρίων του εντέρου, και άρα απαραίτητα.

Πρεβιοτικά βρίσκουμε σε βρώμη, μπανάνες, ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο κλπ. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε σε προηγ. ποστ.

Ροφήματα για την ενίσχυση του οργανισμού:

  • Νερό με λεμόνι, αγγούρι και μέντα
  • Νερό καρύδας με ανανά
  • Νερό με λάιμ και μούρα
  • Τσάι με τζίντζερ, λεμόνι και μέλι