ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Έφτασε ο καιρός της επιστροφής στο σχολείο! Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα συναντήσουν και πάλι τους φίλους τους, θα κάνουν διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες και βεβαίως θα μπουν σε πρόγραμμα. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να φροντίσουμε είναι τα γεύματά τους.

Αρχικά, είναι καλό να εστιάζουμε στην ποιότητα του φαγητού, να αποφεύγουμε τα «έτοιμα» προϊόντα, τα πολλά λιπαρά και τα πολλά γλυκά. Θέλουμε λοιπόν ποικιλίες από φρούτα / λαχανικά και σπιτικό φαγητό προετοιμασμένο σωστά.

Επίσης, ένα παιδί πρέπει να τρώει επαρκώς για να αναπτυχθεί σωστά. Είναι πιθανό το παιδί να έχει αρκετές δραστηριότητες στο σχολείο, οπότε το κολατσιό του θα πρέπει να είναι σε σωστή ποσότητα για να χορτάσει και να έχει ενέργεια, αλλά να μην είναι τόσο μεγάλη ώστε να το φουσκώσει ή να μην μπορέσει να το ολοκληρώσει το φαγητό του (no food waste😉).

Πώς θα φτιάξουμε ένα σωστό γεύμα λοιπόν;

Η απάντηση βρίσκεται στον κανόνα του πιάτου: συνδυάζουμε πρωτεΐνη – υδατάνθρακα ή/και καλά λιπαρά καθως και φρέσκια τροφή. Ο συνδυασμός αυτός θα βοηθήσει στην αποκατάσταση ενέργειας και ταυτόχρονα στην αποφυγή απότομων καμπυλών γλυκόζης.

Ξεκινάμε επιλέγοντας την πρωτεΐνη (πχ κοτόπουλο, τυρί, αυγό), και μετά συνδυάζουμε υδατάνθρακες (πχ ψωμί ολικής, κράκερ ολικής, σπιτικά κριτσίνια) ή/και καλά λιπαρά (πχ ξηροί καρποί, αβοκάντο) ανάλογα με τις ποσότητες που έχει ανάγκη το παιδί. Τέλος, συνοδεύουμε με φρέσκιες τροφές, δηλαδή φρούτα ή λαχανικά.

Αν το παιδί είναι μικρής ηλικίας, μπορούμε να κάνουμε το κολατσιό του πιο «παιχνιδιάρικο», χρησιμοποιώντας κουπάτ για να κόψουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, φτιάχνοντας φατσούλες στα σάντουιτς ή διακοσμώντας το γεύμα με πολύχρωμες οδοντογλυφίδες. Μπορεί και το παιδί να μας βοηθήσει στην προετοιμασία, έτσι ώστε να περάσουμε χρόνο μαζί δημιουργικά.

Μερικά παραδείγματα γευμάτων είναι:

– Σάντουιτς με κοτόπουλο ή/και τυρί και λαχανικά,

-Γλυκό σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και σπιτική μαρμελάδα και φρούτα

-Ομελέτα σε ρολάκια με φέτα, λαχανικά και κράκερ ολικής

-Κριτσίνια με τυρί και φρούτο / λαχανικό εποχής.

Καλή αρχή λοιπόν! 😊