ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας, αξίζει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα πιο μείζον θέμα, την παιδική παχυσαρκία. Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει άμεσα τόσο την κατάσταση θρέψης όσο και την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, ενώ έχει αυξημένες πιθανότητες να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα πιο δυσμενής επίπτωση στην υγεία λόγω της εναπόθεσης λίπους για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, συνδέεται με πρόωρη νοσηρότητα και θνησιμότητα από χρόνια νοσήματα.

Σήμερα στη χώρα μας περίπου το 37,5% παιδιών και εφήβων ηλικιών 2-14 ετών είναι υπέρβαρα & παχύσαρκα. Ενώ δεν υπάρχει μια μόνο λύση για αυτό το πρόβλημα, γονείς και φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να φτάσουν και να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.

  • Η διατροφή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης βάρους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να περιορίζουν το πρόχειρο φαγητό, τη ζάχαρη και τα πολλά λιπαρά, και να καταναλώνουν περισσότερες θρεπτικές τροφές. Η τήρηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής είναι μια στρατηγική που συνήθως συστήνεται ανεπιφύλακτα.
  • Η άσκηση (και η μείωση της καθιστικής ζωής) συνιστάται να γίνεται από όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως βάρους και φυσικής κατάστασης. 60 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης τις περισσότερες φορές της εβδομάδας φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα και στην σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία του παιδιού.
  • Τα παιδιά είναι καλό να μάθουν να τρώνε αργά και μόνο όταν πεινάνε, και όχι από βαρεμάρα ή επειδή βλέπουν τηλεόραση.
  • Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση τροφής ως τιμωρία ή επιβράβευση, καθώς αυτό ωθεί το παιδί σε μια μη ιδανική σχέση με το φαγητό.
  • Ο στιγματισμός ωστόσο που μπορεί να επιφέρει το αυξημένο σωματικό βάρος, επηρεάζει τόσο την ποιότητα ζωής και μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Δεν ξεχνάμε: η οικογένεια και ο τρόπος ζωής της αποτελεί πρότυπο για το παιδί. Πρέπει λοιπόν οι γονείς/φροντιστές να εκπαιδευτούν και αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους (μαγειρεύοντας πιο ποιοτικά, αυξάνοντας τον χρόνο που περνούν ως οικογένεια), για να βοηθήσουν τα παιδιά.

Προσοχή! Ο στόχος μας είναι το παιδί να αναπτύξει μια υγιή σχέση με το φαγητό, όχι να φοβάται την κάθε θερμίδα!