ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ & ΦΕΤΑ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ & ΦΕΤΑ

Τα κριτσίνια αποτελούν πολύ διαδεδομένο σνακ, ειδικά για το σχολείο, τη βόλτα ή τη δουλειά, καθώς μεταφέρονται και καταναλώνονται με άνεση, διατηρούνται εκτός ψυγείου και είναι εύκολο να τα φτιάξουμε μόνοι μας ή με τα παιδιά για περισσότερο ποιοτικό οικογενειακό χρόνο.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, όπως με σουσάμι ή χωρίς, ελιές, καρότο, καλαμποκάλευρο, τυρί κλπ. Παρακάτω σας έχω την αγαπημένη μου εκδοχή, με σπανάκι και φέτα. Γιατί είναι η αγαπημένη μου; Συνδυάζει την τριάδα υδατάνθρακα – πρωτεΐνη – φρέσκια τροφή, ενώ περιέχει και τις φυτικές ίνες από το σπανάκι.

Υλικά για περίπου 15 μπαστούνια:

  • 100 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. τσαγιού καλαμποκάλευρο
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ φλ. φέτα (τροποποίηση ανάλογα τα γούστα)
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο άνηθο ή άλλα μυρωδικά εάν θέλετε

Instructions:

  1. Σε κατσαρόλα αντικολλητική βάζουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και δουλεύουμε λίγο με τα χέρια.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό (χλιαρό) και ζυμώνουμε μέχρι γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 20′.
  5. Προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη με το χέρι, το σπανάκι ψιλοκομμένο και τα μυρωδικά και ζυμώνουμε λίγο να ενσωματωθούν.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε κριτσίνια σε ό,τι μέγεθος, σχήμα και πάχος επιθυμούμε. Ψήνουμε για 15′-20′.

Μπορούμε να «πειράξουμε» τη συνταγή ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, πχ αλεσμένο και στραγγισμένο καρότο αντί σπανάκι, να πασπαλίσουμε με σουσάμι πριν το ψήσιμο κλπ.

Bon appétit!