Τα κριτσίνια αποτελούν πολύ διαδεδομένο σνακ, ειδικά για το σχολείο, τη βόλτα ή τη δουλειά, καθώς μεταφέρονται και καταναλώνονται με άνεση, διατηρούνται εκτός ψυγείου και είναι εύκολο να τα φτιάξουμε μόνοι μας ή με τα παιδιά για περισσότερο ποιοτικό οικογενειακό χρόνο.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, όπως με σουσάμι ή χωρίς, ελιές, καρότο, καλαμποκάλευρο, τυρί κλπ. Παρακάτω σας έχω την αγαπημένη μου εκδοχή, με σπανάκι και φέτα. Γιατί είναι η αγαπημένη μου; Συνδυάζει την τριάδα υδατάνθρακα – πρωτεΐνη – φρέσκια τροφή, ενώ περιέχει και τις φυτικές ίνες από το σπανάκι.
Υλικά για περίπου 15 μπαστούνια:
- 100 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλ. τσαγιού καλαμποκάλευρο
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ φλ. φέτα (τροποποίηση ανάλογα τα γούστα)
- Λίγο αλάτι
- Λίγο άνηθο ή άλλα μυρωδικά εάν θέλετε
Instructions:
- Σε κατσαρόλα αντικολλητική βάζουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και δουλεύουμε λίγο με τα χέρια.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό (χλιαρό) και ζυμώνουμε μέχρι γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 20′.
- Προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη με το χέρι, το σπανάκι ψιλοκομμένο και τα μυρωδικά και ζυμώνουμε λίγο να ενσωματωθούν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε κριτσίνια σε ό,τι μέγεθος, σχήμα και πάχος επιθυμούμε. Ψήνουμε για 15′-20′.
Μπορούμε να «πειράξουμε» τη συνταγή ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, πχ αλεσμένο και στραγγισμένο καρότο αντί σπανάκι, να πασπαλίσουμε με σουσάμι πριν το ψήσιμο κλπ.
Bon appétit!