Τα καρότα είναι ένα λαχανικό γνωστό για τη σημαντική τους διατροφική αξία και τις άπειρες χρήσεις τους στην κουζίνα. Το ζωηρό τους χρώμα τα κάνει ακόμα πιο ελκυστικά, ειδικά στα παιδιά που δεν συμπαθούν τα λαχανικά, ενώ οι παρακάτω τρόποι με τους οποίους βοηθούν το σώμα μας είναι σίγουροι λόγοι για να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας:
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού
Τα καρότα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως καροτενοειδή και ανθοκυανίνες, απαραίτητα για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Ακόμη, λόγω της βιταμίνης C, το σώμα μας αντιστέκεται σε ασθένειες πιο εύκολα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισής τους.
- Καρδιακή υγεία
Λόγω των αντιοξειδωτικών, προστατεύεται και η καρδιά. Επίσης, το κάλιο που περιέχουν συμβάλλει στην βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ οι φυτικές ίνες στη μείωση της ολικής χοληστερόλης.
- Υγεία πεπτικού συστήματος
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρότα (κυρίως πηκτίνες) παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου. Έτσι, όχι μόνο βοηθούν στην κινητικότητά του, αλλά και στη σωστή λειτουργία του.
- Διαχείριση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
Εφόσον περιέχουν φυτικές ίνες, τα καρότα κατατάσσονται στα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ. Δηλαδή, δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, και αποτελούν ιδανικό σνακ για διαβητικούς.
- Στοματική υγεία
Με τη μάσηση τα ωμά καρότα «βουρτσίζουν» τα δόντια, απομακρύνοντας την πλάκα και επιφανειακούς λεκέδες, οδηγώντας σε πιο λαμπερό χαμόγελο!
- Γερά οστά
Η υγεία των οστών μας ενισχύεται περεταίρω από την βιταμίνη K και το ασβέστιο που βρίσκεται στα καρότα.
- Δέρμα
Τα καρότα είναι πλούσια σε Β καροτένιο, ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για να διατηρείται το δέρμα μας υγιές, και η έλλειψή της δημιουργεί ξηροδερμίες. Επιπλέον, λόγω των αντιοξειδωτικών, επιβραδύνεται η γήρανση και οι βλάβες από ελεύθερες ρίζες και ηλιακή έκθεση.
Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, η προσθήκη τους στην διατροφή μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι σημαντική. Εξάλλου δεν είναι δύσκολο, εφόσον υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τα καταναλώσουμε, όπως σε διάφορα παραδοσιακά φαγητά, σε γλυκά, χυμούς, σαλάτες, σε ομελέτα κλπ.