ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Από Οκτώβριο μέχρι τέλη Νοεμβρίου διανύουμε την εποχή της κολοκύθας. Η κολοκύθα εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίστηκε πάνω από 9000 χρόνια πριν στην νότια Αμερική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τα εγκαύματα και ντεκόρ. Συνήθως όμως χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πίτες, πουρέ ή μόνη της ως σνακ. Τι όμως την κάνει superfood?

1. Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε Β-καροτένιο

Οι πορτοκαλί κολοκύθες είναι πλούσιες σε β-καροτένιο. Το σώμα μας μετατρέπει το αντιοξειδωτικό αυτό σε βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, της καρδιάς και των ματιών μας.

2. Βοηθά στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία

Οι φυτικές ίνες που περιέχει μειώνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία.

3. Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

Το κάλιο που περιέχει η κολοκύθα, είναι σημαντικό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης πλούσιοι σε μέταλλα και φυτικές στερόλες που αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και βοηθούν να διατηρηθούν τα σωστά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

4. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Η κίτρινη κολοκύθα περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο και φολικό οξύ, συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η κατανάλωσή της βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να λειτουργούν καλύτερα και να αποκρούουν τα μικρόβια επιταχύνοντας την επούλωση κάθε πληγής και φλεγμονής.

Τώρα λοιπόν που είναι η εποχή της, μην ξεχάσεις να τη βάλεις στη διατροφή σου για extra boost του οργανισμού σου!