Ενυδάτωση το καλοκαίρι

Ενυδάτωση το καλοκαίρι

Περίπου το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς:

-διατηρεί τη θερμοκρασία μας σε φυσιολογικά επίπεδα

-βοηθάει στον μεταβολισμό

-«καθαρίζει» το σώμα μας από «άχρηστες» ουσίες, συμβάλλοντας στην αποφυγή νεφρολιθίασης

-βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκή ποσότητα νερού. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγαλύτερος;

  1. Το νερό που πρέπει να πίνουμε ημερησίως είναι περίποι 30-35ml ανά κιλό σωματικού βάρους. Καλό είναι να μην περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε. Αν κάποιος βρίσκει το σκέτο νερό βαρετό, μπορεί να προσθέσει κάποια γεύση νερού χωρίς ζάχαρη, λίγο χυμό από φρέσκα φρούτα/λαχανικά (ή φέτες), ή κάποια αρωματικά βότανα. Πχ: νερό με λίγο χυμό λεμονιού και φέτες αγγουριού.
  2. Θέτουμε υπενθυμίσεις και στόχους για την πρόσληψη νερού, επιβραβεύοντας τον εαυτό μας όταν τους επιτύχουμε.
  3. Αντικαθιστούμε αναψυκτικά με ανθρακούχο νερό ή φρέσκο χυμό/smoothie. Έτσι, καταφέρνουμε και να μειώσουμε τη ζάχαρη.
  4. Καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν πολύ νερο, όπως: καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, ντομάτες, αγγούρι, μαρούλι και πιπεριές.
  5. Αποφεύγουμε το αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι αυξάνει την ούρηση και κατά συνέπεια την ανάγκη του οργανισμού να αναπληρώσει υγρά και ηλεκτρολύτες. Αν δεν αναπληρωθούν, κινδυνεύουμε να αφυδατωθούμε. Αν πιούμε αλκοόλ, καλό είναι να πιούμε και αρκετό νερό και να φάμε κάτι.
  6. Μειώνουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς όχι μόνο υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, αλλά και ηλίασης.