Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες στην Ελλάδα πάσχουν από δυσκοιλιότητα η οποία ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους παχύσαρκους αλλά και τα ηλικιωμένα άτομα! Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι μπορεί να παρουσιαστεί και σε άτομα νεότερης ηλικίας για διάφορους λόγους, ακόμη και σε παιδιά.
Τα γενικά συμπτώματα της δυσκοιλιότητας ορίζονται ως:
- Λιγότερο από 3 αφοδεύσεις ανά εβδομάδα
- Δυσκολία ή πόνος κατά την διαδικασία της αφόδευσης
- Σκληρά κόπρανα (ή σε μορφή σβόλων)
Συνήθη αίτια
Τα αίτια αύξησης της συχνότητας της δυσκοιλιότητας, τα τελευταία χρόνια, αν και δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκάθαρα, φαίνεται να εξαρτώνται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Έχει συσχετιστεί κυρίως με:
- τη μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών και την αύξηση του σωματικού βάρους,
- την καθιστική ζωή,
- το άγχος και
- τα πιεστικά επαγγελματικά ωράρια, που δεν επιτρέπουν στον εργαζόμενο να ενεργηθεί την ώρα που θέλει.
Τρόποι αντιμετώπισης
Η δυσκοιλιότητα, αφού διαγνωστεί από τον ειδικό ιατρό, αντιμετωπίζεται διατροφικά, με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή/και φαρμακευτικά.
1. Βελτίωση διατροφικών συμπεριφορών και συνηθειών. Μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και fast food, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, καθώς φαίνεται να δυσχεραίνουν τη δυσκοιλιότητα. Προτιμήστε ως επί το πλείστων φρέσκες τροφές, τρόφιμα ολικής αλέσεως και λαδερά φαγητά όπως τα φασολάκια, τις μπάμιες, το σπανάκι και τα όσπρια. Διατροφικές συνήθειες που δεν περιλαμβάνουν πρωινό, ακατάστατα γεύματα, και ακραίες περιοριστικές δίαιτες μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση.
2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ αύξηση φυτικών ινών και αύξηση της ποικιλίας των φυτικών τροφίμων.
Οι φυτικές ίνες (και κυρίως οι αδιάλυτες) προάγουν την κινητικότητα του εντέρου, αυξάνουν το όγκο των κοπράνων και συνεπώς, αποτρέπουν την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Αξίζει να αναφερθεί πως απότομη αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις, γι’ αυτό και η ένταξή τους στη διατροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης νερού.
3. Αύξηση πρόσληψης υγρών
Πιείτε άφθονα υγρά και κυρίως νερό. Η αύξηση της κατανάλωσης νερού μαζί με την χορήγηση φυτικών ινών, ειδικά σε άτομα που δεν πίνουν αρκετό, μπορεί άμεσα να βελτιώσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Αυξήστε την πρόσληψη χυμών, καθώς και υδαρών φαγητών, όπως σούπες, όχι όμως αναψυκτικών. Πιείτε 8 – 10 ποτήρια νερού την ημέρα, προκειμένου να εξασφαλίσετε την επαρκή ενυδάτωση.
4. Αύξηση πρόσληψης προβιοτικών & πρεβιοτικών. Προτιμήστε τρόφιμα όπως το κεφίρ, αριάνι και διάφορα γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με προβιοτικά όπως γιαούρτι και ζυμούμενα τρόφιμα.
5. Σε πολλά άτομα η πρόσληψη καφεΐνης ειδικά το πρωί βοηθάει στις κενώσεις του εντέρου! Προσοχή στην υπερκατανάλωση καφέ καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα
6. Αύξηση φυσικής δραστηριότητας. Θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση και στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Επίσης, προσπαθήστε να πηγαίνετε για αφόδευση κάθε φορά που δημιουργείται το αίσθημα της, προκειμένου να μην καταπιέζεται και αδρανεί η όλη λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου.