ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

Λίγες μέρες ακόμη έμειναν πριν την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, τα Χριστούγεννα και όλοι ανυπομονούμε να βρεθούμε στα γιορτινά τραπέζια και να απολαύσουμε μαζί με τους αγαπημένους μας εδέσματα και λιχουδιές. Τι πρέπει όμως να φροντίσουμε να προσέξουμε έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούμε σωματικά και ψυχολογικά;

Παρακάτω σας έχω κάποιες απλές αλλά βασικές συμβουλές έτσι να απολαύσετε τα υπέροχα εορταστικά τραπέζια χωρίς απαραίτητα να ξεφύγετε:

1. Πρωινό

Τρώγοντας ένα ισορροπημένο πρωινό δεν θα φτάσουμε ξελιγωμένοι στο μεσημεριανό τραπέζι και δεν θα κάνουμε υπερβολές. Το μυστικό είναι να δοκιμάσουμε από όλα, αλλά έχοντας κατά νου την έννοια της μερίδας!

2. Ποιότητα φαγητού

Η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών της, αλλά και στην αποφυγή συσσώρευσης λίπους στον οργανισμό μας.

Προτιμάμε πράσινες ή βραστές σαλάτες χωρίς λιπαρά ντρέσινγκ, ενώ μπορεί να περιέχουν φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Αφαιρούμε το ορατό λίπος ή το δέρμα.

Περιοριζόμαστε σε μικρή ποσότητα τυροκομικών και αρκούμαστε σε μικρή ποσότητα από τις συνοδευτικές σαλάτες με ρευστή μορφή (όπως τυροκαυτερή, ρώσικη, κα).

Ως συνοδευτική γαρνιτούρα προτιμούμε όσες δεν περιέχουν κρέμα γάλακτος ή πολύ λιπαρά τυριά.

3. Κανόνας του πιάτου

Εξίσου σημαντικό με την ποιότητα του φαγητού είναι η ποσότητα.  Σύμφωνα με τον κανόνα του πιάτου, το ½ πρέπει να αποτελείται από σαλάτα ή λαχανικά, το ¼ από πρωτεΐνη (πχ κρέας, θαλασσινά) και το υπόλοιπο ¼ από υδατάνθρακα (πχ πατάτα, ρύζι, ζυμαρικα κλπ). Μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να αρκεστούμε σε ένα και μόνο γέμισμα του πιάτου και ο όγκος του να είναι επίπεδος, και να μη μοιάζει σαν βουνό!

Καλό είναι επίσης να φροντίζουμε να μασάμε αργά, πίνοντας λίγο νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος.

4. Γλυκά

Είναι δύσκολο να αντισταθούμε στα γιορτινά γλυκίσματα, όμως συνήθως έχουν πληθώρα ζάχαρης και είναι καλό να μην τρώμε κάθε μέρα. Το μυστικό είναι να περιοριστούμε σε μικρό κομμάτι και όχι να το αποφύγουμε. Συνεπώς θα μπορούσαμε τις μέρες των γιορτών να φάμε ένα μικρό μελομακάρονο ή ένα κομμάτι βασιλόπιτα μαζί με κάποιο φρούτο εποχής ως απογευματινό σνακ.

5. Νερό

Συνήθως τα γιορτινά τραπέζια έχουν φαγητά πλούσια σε αλάτι και λίπος, οπότε καλό θα είναι να πίνουμε αρκετό νερό για να εξισορροπήσουμε και να αποφύγουμε πιθανή κατακράτηση υγρών.

6. Αλκοόλ

Γενικός κανόνας να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωση αλκοόλ, πόσο μάλλον στις γιορτές, αφού με καλή παρέα είναι πιο εύκολο να ξεχαστούμε και να πιούμε παραπάνω. Επίσης αποφεύγουμε τα αναψυκτικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη και καταναλώνουμε νερό πριν και μετά το φαγητό. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό, καθώς με το αλκοόλ μπορεί να αφυδατωθείτε.

Καλές γιορτές!