ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΑΜΥΛΟ

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΑΜΥΛΟ

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κυκλοφορεί στους χώρους της διατροφής και της υγείας πολύ ο όρος “ανθεκτικό άμυλο”. Τι είναι όμως και πώς μας βοηθάει;

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που, όπως λέει και το όνομα του, είναι ανθεκτικός στη διάσπαση και την πέψη στο λεπτό έντερο. Δηλαδή, δεν μετατρέπεται σε γλυκόζη όπως τα περισσότερα άμυλα,αλλά περνά άπεπτο στο παχύ έντερο, όπου λειτουργεί σαν φυτική ίνα. Εκεί ζυμώνεται απο τα “καλά βακτήρια του εντέρου. 

Ποια όμως τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου; 

  • Συμβάλλει στην υγεία του εντέρου, καθώς ενισχύει την μικροβιακή χλωρίδα του. Έτσι, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και τη μείωση εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος εντέρου
  • Μειώνει την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, επειδή καθυστερεί την απορρόφηση γλυκόζης στο αίμα
  • Αυξάνει τα επίπεδα κορεσμού, βοηθώντας στον έλεγχο της πείνας και της ποσότητας πρόσληψης φαγητού

Πού το βρίσκουμε;

  1. Σε δημητριακά (πχ βρώμη, ιδίως οταν εχει μουλιάσει), σπόρους και όσπρια
  2. Σε ωμές τροφές όπως ωμή πατάτα ή άγουρη μπανάνα
  3. Δημιουργείται όταν μαγειρεμένες τροφές με άμυλο ψύχονται (πχ μαγειρεμένες και κρυωμένες πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια που έχουν μείνει στο ψυγείο και τρώγονται ξανά (ακόμα και αν ζεσταθούν ελαφριά μετά)
  4. Υπάρχει επίσης και τεχνητή μορφή, όπως άμυλο πατάτας.

Η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου πρέπει να συνδυάζεται με κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών και νερού καθημερινά. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του τρόπου ζωής και στην διατήρηση ενός επιθυμητού σωματικού βάρους.