ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Τα αμύγδαλα είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο σνακ. Είναι ξηροί καρποί, με πολλά θρεπτικά συστατικά άρα και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Θεωρούνται superfood και όχι αδίκως.

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες από:

  • Πρωτεΐνη (~6γρ ανά 28γρ): Αυτό τα καθιστά ιδανική πηγή πρωτεϊνών για χορτοφάγους. Η πρωτεΐνη είναι δομικό συστατικό των μυών, νυχιών και τριχών.
  • Φυτικές ίνες (~3.5γρ ανά 28γρ): Οι φυτικές ίνες απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και του εντέρου. Δρουν επίσης ευεργετικά και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς καθυστερούν την απορρόφηση υδατανθράκων, κάτι που συνεπάγεται πιο ομαλές καμπύλες σακχάρου και αίσθημα κορεσμού.
  • Καλά λιπαρά: τα αμύγδαλα είναι μια σημαντική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, ιδιαίτερα ελαϊκού οξέος, το οποίο είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Περιέχουν επίσης μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και δεν περιέχουν χοληστερόλη, και μειώνουν την ολική χοληστερίνη στο αίμα.
  • Αντιοξειδωτικά: Ένα από αυτά είναι η βιταμίνη E, της οποίας το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) περιέχεται σε μια χούφτα αμυγδάλων. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ζημιές που προκαλεί το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες, όπως πρόωρη γήρανση, καρδιακά προβλήματα, Αλτσχάιμερ και καρκίνο.
  • Φυτικό οξύ: Ουσία που δεσμεύει κάποια μέταλλα αποτρέποντας την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Σε μεγάλη ποσότητα το φυτικό οξύ αποτρέπει την απορρόφηση σιδήρου, ασβεστίου και ψευδαργύρου. Η ποσότητα του φυτικού οξέος μειώνεται εάν μουσκέψουμε τα αμύγδαλα σε νερό για ~24 ώρες.
  • Μαγνήσιο (18% ΣΗΠ): Έχει βρεθεί το μαγνήσιο να μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μπορούμε να τα καταναλώσουμε:

  • με συνοδεία φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων
  • ως άλειμμα,
  • σε γιαούρτι/porridge
  • σε χυμούς/σμούθι,
  • σε κέικ/energy bites,
  • σε σαλάτες για πιο πλούσια υφή

Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας “γάλα αμυγδάλου” ή αλεύρι αμυγδάλου, τα οποία είναι εκ φύσεως και ελεύθερα γλουτένης.