Τα φυστίκια Αιγίνης θεωρούνται superfood, και όχι άδικα. Οι ξηροί καρποί, λόγω των θρεπτικών συστατικών και ευεργετικών ιδιοτήτων τους, αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, για τα φυστίκια ισχύουν τα παρακάτω:
Αντιοξειδωτική δράση
Τα φιστίκια περιέχουν αντιοξειδωτικά (λουτείνη & ζεαξανθίνη) που συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας των ματιών, καθώς και ακόρεστα λιπαρά οξέα και μέταλλα, που δρουν συνδυαστικά και μπορούν να προστατεύσουν από ασθένειες και να συμβάλλουν στη ρύθμιση της φλεγμονής. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά στα φυστίκια είναι μεγάλης βιοδιαθεσιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι η απορρόφησή τους από τον οργανισμό είναι πιο εύκολη.
Πηγή βιταμινών
Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης Β1 και της Β6. Συγκεκριμένα, μια μερίδα (28γρ) φυστίκια Αιγίνης μας δίνουν το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε Β1 και το 18% της Β6. Οι βιταμίνες αυτές βοηθούν τον οργανισμό να παράγει νέα κύτταρα και να εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία τους.
Υγεία του εντέρου
Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με τη μια μερίδα να περιέχει 3γρ φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου αλλά αυξάνουν και τα καλά βακτήρια του. Επομένως, βοηθούν το έντερο να λειτουργήσει σωστά, μειώνοντας το ρίσκο για διάφορες ασθένειες.
Καρδιαγγειακή υγεία
Έρευνες δείχνουν πως τα φυστίκια μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, και μάλιστα περισσότερο από άλλους καρπούς. Αυτό οφείλεται κυρίως στη υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές στερόλες και ακόρεστα λιπαρά. Η δράση αυτών με τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχουν τα καθιστά τρόφιμο που προάγει την υγεία της καρδιάς.
Σάκχαρο
Παρόλο που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων σε σχέση με άλλους καρπούς, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, μειώνουν την απότομη απορρόφηση υδ/κων στον οργανισμό και έτσι αποφεύγονται οι μεγάλες καμπύλες γλυκόζης. Επίσης, έχει φανεί ότι μικρή ποσότητά τους είναι αρκετή για να αυξήσει το αίσθημα του κορεσμού.
Τρόποι κατανάλωσης:
Σε:
- smoothie
- μπάρες δημητριακών/παστέλι
- πρωινό (γιαούρτι/porridge)
- σπιτικό παγωτό
- σαλάτα
Ή ως:
- σνακ με φρούτο
- φυτικό βούτυρο