ΖΥΜΑΡΙΚΑ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Τα ζυμαρικά είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο τρόφιμο, λόγω της υψηλής ποσότητας υδατάνθρακα που περιέχουν. Θεωρούνται από πολλούς αιτία πρόσληψης βάρους αλλά και χαμηλής ποιότητας φαγητό. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ο οργανισμός μας χρειάζεται αρκετό υδατάνθρακα για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, και τα ζυμαρικά είναι μια καλή πηγή, ειδικά αν είναι ολικής, καθώς έτσι προσλαμβάνουμε και φυτικές ίνες. Γενικά όμως τα ζυμαρικά είναι γνωστά για:

  • Υδατάνθρακες

Ενώ ναι, τα ζυμαρικά περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, είναι επίσης και η τροφή του εγκεφάλου μας. Ακόμη, είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας, και άρα απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του.

  • Ποικιλία

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη ζυμαρικών. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να πειραματιστούμε με διάφορες συνταγές, ανάλογα την όρεξή μας, αλλά και το τι ταιριάζει στο κάθε πιάτο. Σερβίρεται ως κυρίως γεύμα ή ορεκτικό, πχ κριθαράκι με μοσχάρι ή μακαρονοσαλάτα. Έτσι, διευρύνουμε τους γευστικούς ορίζοντές μας, ενώ παράλληλα δεν μένουμε στη ρουτίνα των ίδιων γευμάτων.

  • Ευκολία

Τα περισσότερα είδη ζυμαρικών θέλουν περίπου 10-15 λεπτά βράσιμο. Μετά μπορούμε να τα βάλουμε στο τηγάνι μαζί σάλτσα τομάτας, με τυρί και λαχανικά ή σε σαλάτα με ψιλοκομμένα λαχανικά της αρεσκείας μας και έχουμε ένα νόστιμο μεσημεριανό.

  • «Κρυμμένα» λαχανικά

Τα ζυμαρικά είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεγελάσουμε μικρούς και μεγάλους για να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά. Μπορούμε να αλέσουμε λαχανικά εποχής και να τα κάνουμε σάλτσα, ή να τα κόψουμε σε μικρά κομματάκια και να το σερβίρουμε ως μακαρονοσαλάτα. Μπορούμε ακόμη να επιλέξουμε ζυμαρικά από λαχανικά ή όσπρια. Έτσι αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών, οδηγώντας σε καλύτερη υγεία του εντέρου.